Bakarsan Bağ Olur , Bakmazsan Dağ Olur Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Bakarsan Bağ Olur Bakmazsan Dağ Olur Konulu Kompozisyon

Bakarsan bağ olur , bakmazsan dağ olur sözünde anlatılmak istenen şudur : Eğer bir şeylere sahip olmak istiyorsan , ilerideki hayatında rahat etmek istiyorsan belirli bir uğraş içinde olman gerekir . Emek edesin ki karşılığını kat kat alırsın . 

Amacına ulaşabilmek için çok iyi bir şekilde çalışman gerekir . Örneğin; tarihi bir yapı eskimeye yüz tutmuşsa onu onarmalı ve özelliğini korumalıyız . Eğer onu korumaz yüzüstü bırakırsak o tarihi eser yıkılmaya mahkum kalır ve tarihimize sahip çıkmamış oluruz . O tarihi eser yıkılarak harap olur . Başka bir örnek ise ; bir çocuğun var . Ona iyi bir şekilde bakarsan , iyi bir şekilde yetiştirirsen , iyi bir insan olmayı öğretirsen o çocuk ileride hem kendisine hem  de çevresine faydalı , başarılı bir insan olur . Ama o çocuğa iyi bir bakım olmazsa , anne ve baba gibi ilgilenmeyip çocuğu kendi haline bırakırsa o çocuk hem kendine hem de çevresine zarar verecek işler yapar . Diğer bir örnek ise sana ait toprağın besinlerini iyi bir şekilde vereceksin ki o toprak sana kaliteli sebze ve meyveler verecektir . Bakmazsan ise çorak , verimsiz bir toprak olacak hiç bir getirisi de olmayacaktır .


Hayatımızda güzel şeylerin sahibi olmak istiyorsak çok çalışmamız gerekir . Hiç çalışmadan karşılık almak gibi beklentiler içine girmemeliyiz . İyi bir şekilde onarılan , bakılan şeyler sana  fayda sağlar ve kullanışlı hale gelir . Bakılmayan , yüzüstü bırakılan şeyler ise daha kötü olur ve hiç bir verim ve fayda sağlamamış olur.

1 yorum:

  1. MÜKEMELLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL

    YanıtlaSil

Deneme