Şiir Yazarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir ?

Şiir Yazarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir ?

    Şiir duyguların kulağa hoş gelecek biçimde dışa vurumudur . Şiir yazmak biraz yetenek biraz da duygusallık gerektirir . Şimdi şiir yazarken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden kısaca bahsedelim :

- Eğer kafiyeli ( uyaklı ) bir şiir yazmak istiyorsanız dize sonlarındaki kelimelerde ses benzerlikleri olmasına dikkat etmelisiniz . Tabi ses benzerliklerini sağlarken anlam bütünlüğünün kaybolmamasına da dikkat etmek gerekir .

- Tüm yazı türlerinde başarılı olabilmek için kitap okumak gerektiği gibi iyi bir şair olabilmek için de bol bol kitap okumak ve kendimizi geliştirmek gerekmektedir .

- Azimli ve kararlı olmak gerekir . İlk yazdığınız şiirleri beğenmeyebilirsiniz . Bu son derece normal bir durum . Yazdıkça gelişeceğinizi ve şiirlerinizin mükemmelleşeceğini unutmayın .

- Yazacağınız konuya karar verin ve okuyucuları şiirinizin içine çekecek kelimeler bulmaya çalışın . Tabi bunu sağlamak için geniş bir kelime hazinenizin olması gerekmektedir .

- Yazdığınız her dizeyi sesli olarak tekrar tekrar okuyun ve daha güzel olabilir miydi ? ya da tüm kelimeler yerine oturdu mu gibi soruları kendi kendinize sorun .

- Şiiri bir anda bitireceğim diye bir düşünceyle hareket etmeyin . Zannedildiği gibi şiir bir anda ilham perisi tarafından gelmez . Bazen birkaç güne de yayılabilir .


- Zamanla kendimize ait bir üslup oluşacaktır . Bunu yakalamak için çalışmaya devam edin . 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme