Halı ve Kilimin Türk Kültürü İçin Önemi İle İlgili Kompozisyon

Halı ve Kilimin Türk Kültürü İçin Önemi İle İlgili Kompozisyon

Türkler Orta Asya'dan itibaren halı ve kilim dokuma sanatlarında ileri gitmişler bu el emeği göz nuru ürünleri Anadolu'ya göç ettikten sonra da unutmamışlar ve devam ettirmişlerdir . Halı ve kilim bizim milletimizin adeta tanıtıcı bir özelliği haline gelmiştir . Halı ve kilimlerde kullanılan motifler ve renkler ile adeta halıları birer tablo gibi dokumuşlardır .

Genç kızlarımız halılarda ve kilimlerde dokudukları motiflerde aşklarını , sevdalarını , hayallerini dile getirmişlerdir . Özlemler, ayrılıklar da buna dahildir elbette.  Halı ve kilim motiflerini iyi bilen ve değerlendiren insanlar halılara bakarak onu dokuyan kız hakkında çok şey tahmin edebilmişlerdir . Hatta meşhur bir hikaye vardır . Bir Yörük beyi kendisine hediye edilen halının motiflerine ve renklerine bakarak dokuyan kızın babası tarafından sevmediğine verileceğini anlamış ve kızın bu derdine çare olmuştur . İşte halı ve kilim bizim milletimiz için bu kadar önemli ve değerli görülmüştür .


Günümüzde her ne kadar halı dokuma sanatı fabrikasyona yenilse de bazı yörelerimizde az da olsa devam etmektedir . Halı bizim milletimiz için çok önemli ve değerlidir ve öyle olmaya da devam edecektir . Çünkü kilimler , halılar kültürümüzdür ve biz Anadolu insanı da kültürüne sıkı sıkıya bağlı kalır.

11 yorum:

Deneme