Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı Yarışmasına İlk Başta Neden Katılmamıştır ?


Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı Yarışmasına İlk Başta Neden Katılmamıştır ?

1921 yılında milli mücadele sürerken ordumuz ve bayrağımız adına bir milli marş yazılmasına karar verilmiş ve bu marşın yazılması için bir yarışma düzenlenmesine Milli Eğitim Bakanlığının öncülük etmesi kararlaştırılmıştır . Bu düşünce ile bir milli marş yazma yarışmasının düzenleneceği tüm yurda duyrulmuştur .

Mehmet Akif Ersoy "Milli marş parayla yazılmaz ." düşüncesi ile bu yarışmaya katılmayı kabul etmemiştir . Ancak milli marş olmaya değer eserler gelmemesi üzerine dostları tarafından kazanacağı parayı bir yerlere bağışlayabileceği söylenerek Mehmet Akif yarışmaya katılmaya ikna edilmiştir .

Yarışmaya katılan 724 eser arasında Mehmet Akif Ersoy'un "İstiklal Marşı" milletimizin manevi duygularını en iyi yansıtan eser olarak şüphesiz bir biçimde yarışmayı kazanmıştır . Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından mecliste okunmuştur . Ve 12 Mart 1921'de Mehmet Akif Ersoy'un şiiri "İstiklal Marşı" olarak kabul edilmiştir .

Mehmet Akif bu şiirin artık milletin malı olduğunu söyleyerek tek bir kuruş bile kabul etmemiştir . Bir daha böyle bir marş yazıp yazamayacağını soranlara da " Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın . " diyerek karşılık vermiştir .

İşte bu satırları okuyan Türk milletinin şerefli evladı !
Sana düşen de atalarına layık bir yiğit olmak ve vatanımıza göz dikenlere göz açtırmamak , bu vatan uğrunda gerektiğinde canını bile vermekte tereddüte düşmemektir .

1 yorum:

Deneme