15 Tane Atasözünü Anlamı İle Birlikte Yazınız .


15 Tane Atasözünü Anlamı İle Birlikte Yazınız .

* Acıkan doymam, susayan kanmam sanır :  Acıkan kişi aç olduğu için  hiç doymacağım zanneder . Susayan kişi ise susadığı için ne kadar su içersem içeyim  doymayacağım zanneder .
*  Aç gözünü, açarlar gözünü : İnsan  yeri geldiği zaman gözü açık olmasını bilmeli , kurnaz insanlara karşı kendini kullandırmamalıdır .  Gözünü açmazsan sana öyle bir kurnazlık yaparlar ki gözünü açmaya , akıllı olmaya mecbur kalırsın .
*  Adam adam yük değil, can gövdeye mülk değil : İnsan bu dünyadan elbet bir gün ayrılacaktır . Çünkü ölümü her canlı tadacaktır . Bunun için bu dünya malına çok kanmamalıyız , kimseyi yük  olarak görmemeliyiz . Çünkü  bu can da bizim değil onu bize veren de Allah’tır . Örneğin; yaşlı ana ve babamıza bakmalıyız ve onları sırtımızda bir kamburmuş gibi görmemeliyiz . Böyle düşünceye sahip olmak son derece yanlıştır ve etik değildir .
*  Adam olana bir söz yeter :  Akıllı olan , halden anlayan kişi bir denileni hemen anlar . Kimse ona defalarca açıklama yapmak zorunda kalmaz .


* Akıllı düşmandan değil, akılsız dosttan kork: İnsan  düşmanından ne zarar geleceğini bilir. Akıllı düşman işini iyi bilir. Salak dost ise sizi rezil eder ve ettiği saçmalıklar ile düşmandan daha  beter başınıza bela açabilir .
* Baba malı tez tükenir, evlat gerek kazana: Baba malına güvenmemeliyiz, onun için kendimiz çalışmalıyız . Yani evlatları çalışmalıdır.
* Bağa bak üzüm olsun, yemeye yüzün olsun: Bir şeyden verim elde etmek istiyorsak çalışmalıyız . Önce çalışmalıyız sonrada çalıştıklarımızın meyvesini yemeliyiz .
* Başa gelen çekilir: Başa üzücü bir olay geldiği zaman  mecburen çekilir . Çünkü başka çare yoktur . Onun için de başa gelen çekilir denmiştir .
* Cahil adam, meyve vermeyen ağaca benzer: Cahil insanın  ne kendisine ne de içinde yaşadığı topluma fayası dokunur . Yani boş insandır .
* Cennet de bu dünyada cehennem de : İnsan kendi aklını doğru kullanırsa bu dünyada cenneti yaşar . Aklını kötü şeyler için kullanırsa hayatını zindan eder .
* Can çıkmayınca , huy çıkmaz: İnsanın huyu ancak ölünce  çıkar. Çünkü huy kolay kolay değişmez.
* Cana gelecek, mala gelsin: Can her şeyden önemlidir . İnsan hayatı sona ereceğine o kişinin malına zarar olsun daha yeğdir .


* Can boğazdan gelir: Kişi sevdiği şeyleri yemelidir. Çünkü can yiyerek daha da iyi olur.
* Ecel geldi cihana, baş ağrısı bahane: Ölüme  çare bulunmaz. İşte şu hastalık oldu da ondan öldü, kaza yaptı da ondan öldü deriz. Fakat kişinin orada eceli gelmiştir ve ömrü tükenmiştir .
* El ağzına bakan, karısını tez boşar: Başkalarının lafını dinleyen, başkalarına göre yaşamını sürdüren  eşini çabuk boşar yani  aile diye bir şey olmaz.
* Emanete hıyanet olmaz: İnsan güvenilir olmalıdır, emanete sahip çıkmalı, hıyanet etmemelidir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme