Ayranım Ekşi Diyen Olmaz Atasözü İle İlgili Kompozisyon


Ayranım Ekşi Diyen Olmaz Atasözü İle İlgili Kompozisyon

İnsanoğlu eleştirilmeyi pek sevmez , sevmediği gibi kendisine yapılan eleştirileri de çoğu zaman kabullenemez . “Ayranım ekşi diyen olmaz “ atasözü de hiç kimsenin kendisine ait olan bir şeyde hata olduğunu kabullenmek istemeyeceği anlamına gelmektedir .

Olgun insanlar eleştiriyi kabullenebilir . Hatta başkalarının eleştirmesine bile gerek kalmadan kendi öz eleştirisini yapar . Ancak bazı insanlar vardır ki eleştirilmeyi asla kabullenemezler . Mesela bir satıcıya ürününde bir kusur olduğunu söylediğinizde niçin böyle dediğinizi anlamaya çalışmak yerine hemen savunma yapmaya ve sizi suçlamaya çalışır . Ya da bir insanın davranışlarından dolayı eleştirildiğinde hemen davranışlarına bahaneler bulmaya çalıştığını görürsünüz . Oysa her insan ya da insan elinden çıkan her şeyde kusur olabilir düşüncesi ile hareket etmek gerekir . Bunu başarabilen insanlar kendilerine karşı yapılan eleştirileri olgunlukla dinler ve eğer hatası olduğunu görürse hatasını düzeltir ve gerekirse özür diler . Bu yüzden hatamız olduğunda ya da bize ait olan bir şeyde kusur varsa bunu kabul etmek lazım .

Gerçek manada olgun insanlar eleştirilere açık olmalıdır hatta başkalarının eleştirmesine bile gerek kalmadan kendi öz eleştirisini yapmalıdır . Bunu başarırsak toplumsal anlamda çok önemli bir sorunu çözmüş oluruz .  

Kompozisyon Örnekleri

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme