‘’Düşünmeden Konuşmak Nişan Almadan Ateş Etmeye Benzer.’’ Sözü Hakkında Kompozisyon Yazınız.

‘’Düşünmeden Konuşmak Nişan Almadan  Ateş Etmeye Benzer.’’ Sözü Hakkında Kompozisyon Yazınız.

Nişan almadan ateş etmek bizi hedefe ulaştırmaz  . Çünkü önce nişan almak , daha sonra hedefe odaklanmak gerekir . İnsan ilişkilerinde de  aynı şey geçerlidir . İnsan bir ortama girdiği zaman hemen pat diye ağzına geleni söylememelidir . Önce konuşacaklarını akıl süzgecinden geçirmeli , daha sonra konuşmaya başlamalıdır .

Eğer düşünmeden konuşursak dilimiz ile  karşımızdakinin  kalbini kırabiliriz ve  bu kırılan kalbi de onarmak kolay olmaz . Ne demiş atalarımız : ‘’ İki dinle bir söyle’’. Daha çok dinleme taraftarı olmalıyız . Önce dinlemeliyiz , sonra konuşmalıyız . Konuşurken de  tane tane düşünerek konuşmalıyız . Yani bu konuda  çok dikkatli olmalıyız . Düşünmeden konuşmak bazen onarılmayan hatalara yol açabilir . Örneğin;   sır olarak söylenmiş bir söz , başka bir ortamda kişinin ağzından yanlışlıkla kaçtığı zaman işte orada o kişi büyük bir pot kırmış olur . Çünkü karşıdaki kişinin üzülmesine neden olur ve daha farklı olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir .

Bunun için her zaman ve her yerde düşünerek hareket etmeliyiz. Bir anda coşmamalıyız. Aklımıza gelen , dilimize takılan her şeyi her ortamda paylaşmamalıyız. Biraz dikkatli ve  ince fikirli olmalıyız.

Kompozisyon Örnekleri

4 yorum:

Deneme