Çanakkale Zaferi İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

Çanakkale Zaferi İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

Ümitlerin  tükenmek üzere olduğu, yoksulluğun, çaresizliğin her  yandan  vurduğu Anadolu insanı zor günler yaşıyordu.   İtilaf devletleri Osmanlı Devleti’ne son hamleyi de vurup Osmanlı’yı yok etmek, Rusya’ya yardım göndermek, İstanbul ve Boğazları ele geçirerek  amacına ulaşmak istiyordu. Osmanlı Devleti artık savaştan yorulmuştu. Yeterli silahımız, topumuz yoktu. 

Düşman kuvvetlerinin ise asker sayısı ve silah sayısı bizden kat kat fazlaydı.  Çanakkale’ye gencecik körpe kuzular gitmişti. Gittikleri zaman da bu yolda şehit olmuşlardı. O yıl Galatasaray Lisesi ne yazık ki hiç mezun verememişti.  Tükenmiştik ama henüz bitmemiştik. Çünkü ordumuzun müthiş bir iman gücü, Allah’a olan inancı ve cihat anlayışı vardı. Çanakkale’de çok çetrefilli bir savaş başlamıştı. Milletimizin ateş ile imtihan olunduğu, geçmişi ile hesaplaştığı ve kendi varoluş tarihini yazdığı  cepheydi Çanakkale Cephesi. Bu cephe birlik  ve beraberliğimizin göstergesi olan bir cephedir. Mustafa Kemal’in  ‘’ Size taarruzu  değil, ölmeyi  emrediyorum. ‘’ dediği bir cepheydi bu cephe. Seyit Çavuş’un 276 kiloluk  mermiyi sırtında  taşıdığı cephedir bu cephe. Onun için bu cephede çok savaşlar yaşanmış ve İtilaf Devletleri  büyük bir yenilgiye uğramışlardır. İstanbul ve Boğazlar ele geçirilememiş, Rusya’ya yardım gidememiş, Birinci Dünya Savaşı iki yıl daha uzamış, çok fazla insan hayatını kaybetmiş, özellikle de Osmanlı Devleti çok sayıda eğitilmiş insanını bu savaşta kaybetmiştir.  

Çanakkale bir devrin bittiği yerdir. Ordumuzun  imanı ile başarıya ulaştığı cephedir.  Bu savaşta birçok komutanlarımız, askerlerimiz hayatını kaybetmiştir. Bu savaş yolunda şehit olmuştur. Bu yolda şehit olan kumandanlarımıza minnet borçluyum. Yerlerinizde rahat uyuyun askerlerimiz , bu vatan bize emanet , bu vatanı her zaman korumaya devam edeceğiz.

1 yorum:

Deneme