Çevrenizde Türkçe Olmayan Tabelalar Var Mı? Varsa Bunlar Hakkındaki Düşüncelerinizi Söyleyiniz.


Çevrenizde Türkçe  Olmayan Tabelalar Var Mı?  Varsa Bunlar  Hakkındaki Düşüncelerinizi Söyleyiniz.

Çevremizde  ne yazık ki Türkçe olmayan tabelalar vardır.  Arapça, İngilizce  gibi -ne yazık ki- yabancı iş yerleri adları kendi ülkemizde vardır. Kendi dilimizin kelimelerini  kullanmak varken nedense yabancı adlarını kullanmaya özen gösteriyoruz. Bu son derece  yanlış bir tutumdur. Örneğin yemek evlerine “Cafe, Restaurant” deniliyor. Ayrıca “Pizza Hut, Cafe Show, SHOW ROOM” gibi yabancı sözcükleri kullanmak son derece doğal karşılanır oldu. Daha birçok yabancı isimler kullanılıyor. Böylece kendi  çocuklarımız kendi kelimelerine yabancı kalıyor ve milli benliğini kaybediyor. Kendi özümüzü korumak için ana dilimize sahip çıkmalıyız ve her zaman Türkçe kelimeler kullanmalıyız, iş yerlerimize de Türkçe isimler vermeliyiz.

Not: Türkçesi varken  yabancı sözcüklerin kullanılmasını doğru buluyor musunuz? Niçin?
Cevap: Tabi ki yanlış buluyorum. Çünkü kendi dilimiz o kadar zengin bir dildir ki   başka dillerin kelimelerini kullanmaya ve özenti bir toplum olmaya hiç gerek yoktur. Kendi ana  dilimiz varken , kendi özümüz varken yabancı toplumların dilini kullanmak kendi benliğini kaybetmekten başka bir şey değildir. Her zaman ana dilimizin güzel sözcüklerini kullanmalıyız ve yeni kelimeler türetmeliyiz.  Kültürümüzü korumak için, gelenek ve göreneklerimizi yaşatmak için kendi dilimizin kıymetini bilmeliyiz ve Türkçe kelimeler  kullanmalıyız. Mustafa Kemal Atatürk’ün dilimiz ile ilgili şu sözünü de unutmamalıyız:

Milliyetin çok bariz vasıflarından biri dildir. Türk milletindenim diyen insan, her şeyden evvel ve mutlaka Türkçe konuşmalıdır. Türkçe konuşmayan bir insan Türk kültürüne, topluluğuna bağlılığını iddia ederse buna inanmak doğru olmaz.


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme