Corona Virüs Hakkında Kompozisyon


Corona Virüs Hakkında Kompozisyon

Tüm dünyayı etkisi altına alan, küresel bir tehdit olan corona virüs bugünlerde en çok konuşulan  konulardan biridir. Konuşmakla kalmayıp  bizleri endişelendiren, tüm dünya ülkelerinde tedbir almayı gerektiren bir salgındır. Corona Virüs ilk olarak Çin’in Wuhan  kentinde ortaya çıkmıştır. Daha sonra İtalya, İran, İspanya, Amerika, Almanya, Yunanistan vb. ülkelere de yayılmaya başlamıştır.

Bu virüsün belirtileri şunlardır:
Solunum  yolu sıkıntısı çekmek, kuru öksürük, yüksek ateş, halsizlik, kas ve eklemlerde ağrı, nefes darlığı gibi grip belirtileri gösterir. Bu virüs son zamanlarda  ülkemize de gelmiştir. Önce yurt dışından gelen  bir vatandaşımızın testi pozitif çıktı ve daha sonra aynı çevreden kişilerde de virüs çıkarak  vaka sayısı ülkemizde de artmaya başlamıştır.  Uzmanlar her gün televizyona çıkıp coranavirüsten nasıl korunmamız gerektiğini söylemektedir. Bu uyarıları dikkate almalıyız ve coranavirüsten  korunmak için şunları yapmalıyız: Her gün ellerimizi  sabunla güzel bir şekilde yıkamalıyız. Yıkama süresi en az yirmi saniye olmalıdır. Ellerimizi, parmak aralarımızı iyice yıkamalıyız. Sabun bulamadığımız zaman  kolonya ya da diğer diğer  hijyenik olan ürünleri kullanmalıyız. Zorunlu olmadıkça kalabalığa girmemeliyiz ve kalabalık ortamlardan uzak  durmalıyız. Hasta olan kişiler  başka kimselere zarar vermemek için  maske takmalıdır. Hasta olmayan kimseler maske takmamalıdır. Çünkü hasta olmayan kişiler maske taktığı zaman  enfeksiyon kapabilirler. Toplu taşımayı mecbur olmadığımız sürece kullanmamalıyız. Zorunlu olmadıkça hastanelere gidip sağlık çalışanlarını meşgul etmemeliyiz. Yüzümüzü sabunla yıkamalıyız. İnsanlar ile  sarılmayı, tokalaşmayı bir süreliğine ertelemeliyiz.

 Corona virüsün bulaşması ise şu şekilde olmaktadır: Hasta olan kişi öksürdüğü zaman , ağzından çıkan öksürük damlaları solunum yolu ile yanındaki kişiye de bulaşmaktadır.  Kişilerin el ve yüzünü yıkamaması ,  kirli eller ile  her insanın kullandığı ortak eşyalara dokunması diğer insanlara da bu virüsün bulaşmasına neden olmaktadır. Bu virüs  son derece ciddi ve  ölümcül olan bir virüstür. Bunun için  çok dikkatli olmalıyız ve temiz olmayı asla ihmal etmemeliyiz.

Corona virüsünün  en çok zarar verdiği kişiler ise elli  yaş ve üzeri kimselerdir. Yaşlılarda bağışıklık daha düşük olduğu için ölümcül olma  durumu da onlarda daha çok olmaktadır. Çocukların bağışıklığı daha güçlü olduğu için onlara fazla zarar vermemekte fakat çocuklar taşıyıcı olduğu için yaşlılara sarıldığı zaman onlara bulaştırabilirler. Bunun için dikkatli olunmalıdır. Bu dönemde  evimizde, evimizin önünde durmalıyız ve  sokaklara karışmamalıyız. Bu virüsten korunmak için  hep birlikte sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Korkuya kapılmamalıyız. Bağışıklığımızı güçlendiren gıdalar tüketmeliyiz. Dengeli beslenmeliyiz, yeterli uyumalıyız. Gece geç saatlere kadar ayakta kalmamalıyız. Moralimizi yüksek tutmalıyız.  Çocuklarımızın bu virüsten dolayı psikolojilerinin bozulmasına izin vermemeliyiz. Onlara bu virüs hakkında  bilgi vermeliyiz ve korkulacak bir şey olmadığını onlara güzel bir dille anlatmalıyız.

Bu dönemde yaşlı olan kimseler zorunlu olmadıkça sokaklara çıkmamalı ve bu zamanı evde geçirmelidirler.   Umarım  dünya olarak bu virüsten bir an önce kurtuluruz ve hiçbir can kaybı yaşanmaz. Çünkü her can değerlidir ve tektir.

5 yorum:

  1. Tm abi en basta basladıgımda bende öyle kişileerden uzak durum nisey dicam siz benim odevlerime yardımcı oluypsunuz buyüzden derslerimde en az 90 yada 100😄😃😊☺😉

    YanıtlaSil
  2. yarışmam için çok faydalı oldu . TEŞEKKÜR EDERİM :)

    YanıtlaSil
  3. ödevimi sonunda hangi konudan olacağını belirleyebildim sonunda size çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. teşşekürler gerçekten

    YanıtlaSil

Deneme