Koronavirüs Sürecinde Zarar Gören ve Fayda Sağlayan İş Kolları İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

Koronavirüs  Sürecinde Zarar Gören ve  Fayda Sağlayan  İş Kolları  İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


Dünyada ilk olarak Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs  kısa zaman içinde dünyanın hemen hemen her  yerine yayılmıştır.  Başta fazla dikkate alınmayan bu virüsün ne kadar önemli, ve aynı zamanda can alan bir virüs olduğu zaman içinde anlaşılmıştır. Virüs henüz bitmemiştir,  mutasyona uğramış ve yeni mutasyona uğramış virüs türleri ortaya çıkmıştır. Bu süreçte insanlar eve kapandığı için, sosyal mesafe  olması gerektiği için çoğu insan işinden ayrı kalmak zorunda kalmış,  bundan dolayı da maddi sorunlar olmaya başlamıştır. Koronavirüs  küresel ekonomiyi de olumsuz yönde etkilemiştir.


 Hava yolu şirketleri durma noktasına gelmiş, turizm sektöründe sıkıntılar yaşanmış, fuarlar bir bir iptal olmuş, eğlence sektörü (konser, tiyatro, sinema)  durma noktasına gelmiş, lokantalar kapatılmış, maçlar ertelenmiş, tribünler boş kalmış, kredi çeken insanlar kredilerini ödeyememiş ve  çekler karşılıksız çıkmıştır. Virüsün etkisi ile petrol şirketleri  de büyük zarara uğramıştır.


Ham petrol fiyatları hızla gerilemiştir. Uçaklar hava alanlarında kalmış, gemiler ise  limanlarda demirlenmiştir. Küresel ölçekte ticaret gerçekleştiren şirketler de bu durumdan olumsuz etkilenmiştir. Tekstilden otomotive kadar çoğu iş sektörü bu durumdan ciddi anlamda olumsuz etkilenmiştir.  Tüm bunlar olunca da insanlar işsiz kalmak zorunda kalmış ve insanların ekonomik geliri düşmüş hatta hiç gelir elde edemeyecek duruma düşen çok sayıda aileler olmuştur. Maddi ve manevi anlamda boşluğa düşen işsiz insanlar psikolojik anlamda da zorluklar yaşamaya başlamışlardır.


Koronavirüs sürecinde fayda sağlayan iş kolları ise şunlar olmuştur:

Virüs nedeniyle en fazla maddi gelir elde eden fayda sağlayan iş sektörü dezenfektan üreticileri ve hijyen üreticileri olmuştur. Şirketler siparişlere yetişemez duruma gelmiştir.  Çünkü sabuna, kolonyaya, dezenfektanlara talep patlaması yaşanmıştır. Kimi ülkelerde ise bu ürünler karaborsaya düşmüştür. Eczane ve ilaç şirketleri fayda sağlamıştır. Virüse çözüm olacak ilacı geliştirmek isteyen ilaç şirketleri birbirleri ile kıyasıya rekabet içine girmiştir. Eczanelere de talep fazla olmuştur. Bağışıklığını güçlü tutmak isteyen insanlar vitamin hapı almak için, çeşitli ilaçlar almak için  ve   virüsün olumsuz etkilerinden korunmak için  eczanelere talep fazla olmuştur. Maske alımı, dezenfektan alımı da eczanelerin fayda görmesini sağlamıştır.

Yine baktığımızda gıda üreticilerinin bu dönemde büyük fayda sağladığını görmekteyiz. İnsanlar virüsün başladığı ilk aylarda paniğe kapılmış ve kıtlık olacağı kaygısına kapılmışlardır. Bu da gıdaya olan talebi artırmıştır. İnsanlar akın akın marketlere koşmuşlar ve çoğu zaman akşam olmadan marketteki gıdalar kısa sürede tükenmeye başlamıştır.

Genellikle kuru gıdalara ve makarnaya talep fazla olmuştur. Hatta bazı sitelerde bir paket makarnanın fiyatı 300 TL olarak satılmaya çalışılmıştır. Yine gıda fiyatları da karaborsaya düşmüştür. Sinemalar, tiyatrolar kapatılınca televizyon izlemeye eğilim artmış ve bazı şirketlere talep artmıştır. Örneğin; Netflix gibi. Borsadaki aracı kurumlar da virüs sürecinde fayda sağlamıştır. Parasının değerinin düşmesini istemeyenler döviz ve borsa yerine altına yatırım yapmayı tercih etmişler ve bu durum da aracı kurumlara yaramıştır. Umarım bu virüs kısa zamanda sona erer ve dünyamız normal sürecine döner. İnsanlar bilinçli olursa ve maske, mesafe ve hijyene dikkat ederse normal hayata dönmemiz de de çabuk olur. Yeter ki bilinçli ve düşünceli  bireyler olalım.




 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme