Doğan Cüceloğlu Hakkında Bilgi Veriniz.

Doğan Cüceloğlu Hakkında Bilgi Veriniz.


Prof. Doktor Psikolog yazar Doğan Bey, çocuklara olan sevgisi  ile tanınan, içinde insan sevgisini derinden hisseden ve hissettiren büyük bir yazardır. “ En büyük ibadet çocuklara yapılan hizmettir.” diyen yazarımız bilindiği gibi yakın bir zamanda hayata gözlerini yumdu ve ülkemizin her bir insanını vefatı ile yasa boğdu. Çünkü o gönüllere taht kurmuş muhteşem bir insandı.


Yüzündeki o tebessümünü ve  “ah canımmm” deyişini asla unutmayacağız. Mekanın cennet olsun büyük ve değerli insan.

Doğan Cüceloğlu hakkında bilgi:

·         *Doğan Cüceloğlu 1938 yılında Mersin’in Silifke ilçesinde dünyaya gözlerini açmıştır.

·         * 11 kardeş olan Cüceloğlu ailenin en küçüğü olarak dünyaya gelmiştir.

·         * Küçük yaşta (10yaşında)  annesini kaybeden değerli yazarımız daha o yıllarda “ Annen yoksa kimsen yok” diyerek annesinin vefatına çok üzülmüş ve yoluna devam etmiştir. Abileri subay olduğu için onların yaşadığı şehre gitmiş ve orada eğitimini devam ettirmiştir.

·         * İstanbul Üniversitesi’nde okumuş ve psikoloji bölümünden mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra kendini geliştirmek ve alanında daha iyi olmak için  Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmiş ve  Illinois Üniversitesi’nde doktora yapmıştır. Doktorasını algılama, düşünme ve iletişim alanlarında yapmıştır.

·         * Amerika’da kendisi gibi doktora öğrencisi olan Emily ile tanışmış ve evlenmiştir. Bu evliliğinden  üç çocuğu dünyaya gelmiştir. Ayşen, Timur ve Elif.

·         * Daha sonra Türkiye’de Hacettepe ve Boğaziçi Üniversitesinde görev yapmıştır. Fulbright bursu ile  bir yıl kadar  Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde  ziyaretçi öğretim üyesi olarak  çalışmalar yapmıştır.

·         * Yazarın kırkı aşkın  Türkçe ve İngilizce  bilimsel makalesi yayınlanmıştır.


·         * 1996 yılından bu yana ülkemizde üniversite öğrencilerine, ana babalara, öğretmenlere, iş adamlarına vb. seminerler vermiş, konferanslar vermiş, ve atölye çalışmalarına ağırlık vermiştir.

·         * İlk kitabının adı “İnsan İnsana” adlı olan eseridir.

·         * Kıymetli  yazar Doğan Cüceloğlu 1990 yılından bu yana  Türk insanının  duygu, düşünce ve davranışlarını bilimsel psikoloji kavramları içinde inceleyen kitaplar yazmıştır.


·         * Hayatının son anına kadar çalışmaktan ve insanına faydalı olmaktan bıkmayan bu büyük ilim insanına Allah’tan rahmet dileriz. Nurlar içinde uyu gülen adam.

·          

·         * Yazarın eserleri şunlardır:

·         * Başarıya Götüren Aile

·         * Bir Kadın Bir Ses

·         * Mış Gibi Yaşamlar

·         * Damdan Düşen Psikolog

·         * Derviş’in Aklı

·         * İçimizdeki Biz

·         * İçimizdeki Çocuk

·         * Gerçek Özgürlük

·         * Mış Gibi Yetişkinler

·         * Geliştiren Anne Baba

·         * Savaşçı

·         * İnsan İnsana

·         * İnsan ve Davranışı

·         * Korku Kültürü

·         *Onlar Benim Kahramanım

·         * İletişim Donanımları

·         *Evlenmeden Önce

·         * Var mısın? ( Güçlü Bir Yaşam İçin Öneriler)

·         * Öğretmenim Bir Bakar mısın?

 

Not: Doğan Cüceloğlu babası hakkında şunları söylemiştir:



 Babamın 11. Ve en son çocuğuyum. Her evladı için siyah kaplı bir okul defteri almış ve bu defterlere, her bir çocuğunun  doğumundan itibaren hastalıklarını, okula başlamalarını ve onlarla yaşadığı gülünç olayları kaydetmiş. Evlenen her çocuğuna kendi defterini verir ve “ Artık sen kendi çocukların için  defter tut” derdi.  Benim siyah kaplı defterimin üzerine kırmızı bir etiket yapıştırmış ve üstüne “11Doğan Cüceloğlu” yazmış. Defterimin ancak on sayfası dolu. En küçük olmanın  kaderi bu olsa gerek. Doğum tarihim yazılmış. Babası Doğan Cüceloğlu için şunları yazmıştır:


“ Yürür, gezer, kendi kendine oynar. Kimseye yük olmaz. Ben hatırasını yazarken defteri okşar. Hiç darılmaya gelmez. Kötülükten almaz. İyiliği sever. Anne anne deyişi pek sevimlidir. Ben hatırasını yazarken bana  üzüm veriyor. Uğurlu evlat.”

 

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme