Cömertlik İle İlgili Kompozisyon

 Cömertlik İle İlgili Kompozisyon

 

Dünyada cömert olmak kadar , güzel gönüllü olmaktan başka güzel bir şey görmedim ben.  Eli bol, gönlü bol, yüreği temiz insanlar lazım hepimize. Cömertlik de işte bu kelimelerin hepsini içine alır. İnsanlara karşılıksız yardım eden,  nerede bir dara düşmüş varsa o kişinin arkasında duran, bir yetimin, bir öksüzün başını  okşayıp  rahmetli Barış Manço’nun şarkı sözünde geçtiği gibi onları ipekten giydiren, hali vakti yerinde olmayan bir yaşlıyı ziyaret eden, sohbet edecek kimsesi olmayanla sohbet eden ve insanların gönlünde taht kuran kişidir cömert insandır. Aslında adam gibi adam deriz ya.  İşte cömert insanlar için bu söz tam da yeridir.

 

Cömertlik sadece çok zengin olmak demek değildir. Bazen uzun süre görmediğin  anneni ziyaret edip  onun  elini öpüp ona onu sevdiğini söylemen, kimi zaman  yıllardır görmediğin ilkokul öğretmenini bulup onun halini , ne durumda olduğunu sorup ona küçük bir hediye alman, ya da iflas eden zengin bir iş adamının yanında olup onun bu en zor ve en kötü gününde yanında olup onu dinlemen , onu anlamandır cömertlik. Yani bir kişiye zaman ayırmandır, onunla dertleşmen de bir cömertliktir aslında.  Çünkü zaman ayırmak, birini sevgi ve saygı ile dinlemektir cömertlik. Değer vermedir, hor görmemedir, olduğu gibi kabul edebilmek, hoşgörü ile yaklaşmaktır aynı zamanda cömertlik.


 Cömertlik yalnız zengin kimseye de özgü bir durum değildir. Kimi yoksul insanlar kimi varsıl kimselerden daha yürekli ve daha cömerttir. Örneğin;  zengin bir kimsenin evine gittiğinizde yiyemediğiniz yemekleri hazırlar size o yoksul deyip belki de ondan hiç beklemediğiniz insan. Yolda kalmışa, yoldan gelmişe evindeki iki yumurtasını kırıp yanına çay , ekmek ve peynir koyup zorda olanın karnını doyurmaktır cömertlik.


İnsan Allah’ın kendisine verdiği nimetlere şükretmeli, kendine yetenin fazlasını yoksullara dağıtmalı, merhametten uzaklaşmamalıdır.  Kainatın sahibi, bizi yaratan, bize can veren Yüce Allah  da cömert olan kimseleri sever. Cömertlik ile ilgili Hz. Muhammed Mustafa ( Sevgili Peygamber Efendimiz) şu güzel sözü söylemiştir:


“Cömertlik, dalları dünyaya uzanan cennet ağaçlarından bir ağaçtır. Kim onun dallarından birine tutunursa, bu onu cennete götürür. Cimrilik ise, dalları dünyaya uzanmış cehennem ağaçlarından bir ağaçtır. Kim de, onun dallarından birine tutunursa, bu da onu cehenneme çekip sürükler."




0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme