Size Uzaktan Gelen Bir Misafiri Nasıl Ağırlarsınız? Bu Konu Hakkında Kompozisyon Yazınız .

 Size Uzaktan Gelen Bir Misafiri Nasıl Ağırlarsınız?  Bu Konu Hakkında Kompozisyon Yazınız.


Her kültürün kendine has değerleri, özellikleri vardır. Türk kültürünün o kadar çok gelenek, görenekleri, kültürel özellikleri vardır ki bunları saymakla bitiremeyiz. Bunlardan biri de misafirperverliktir.  Atalarımız misafire, misafirliğe çok önem vermiş, yolda kalmış, yoluna zamanında ulaşamamış yoksul kimseler , darda düşmüş kimseler Tanrı misafiri olarak kabul edilmiştir. Atalarımız sırf misafir için  yolların kenarlarına kervansaraylar, hanlar inşa etmişlerdir. 



Misafir demek bereket demektir bizim kültürümüzde. Sıcaklık demek, samimiyet demek, bir parça ekmeği misafir ile paylaşmak demektir. Biz anlayışı vardır bizim kültürümüzde, bencillikten uzak insanlığa yakışır şekilde. Bizlere uzaktan gelen misafir , geleceğini haber verirse aile bireyleri ilk olarak ayrıntılı bir hazırlığa başlar. Önce evin odaları tertemiz olur. Gelen misafir temiz ve güzel bir yerde konaklasın diye. Daha sonra misafir için yapılmış yorganlar, yastıklar, çarşaflar dışarıya güneşe bırakılarak hava alması sağlanır.






 Çarşaflar, yastık yüzleri evimizdeki en iyi deterjan ve yumuşatıcı ile bir güzel yıkanır, kurutulur, ütülenir ve mis gibi kokusu ile misafire hazırlanır. Çok önemlidir misafir bizim için. Onun en ufak  üzülmesine, endişeye kapılmasına, size de yük oldum gibi şeyler söylemesine  izin verilmez kültürümüzde. Daha sonra anneler kızları ile birlikte geleneksel yemeklerini, geleneksel tatlılarını yaparlar. Börekler, sarmalar, dolmalar, baklavalar, kadayıflar hazırlanır.   Değişik çorba türleri, salatalar yapılır. Kuruyemişler alınır ve misafiri en iyi şekilde ağırlamaya çalışırız. Gelen misafire karşı güler yüzlü ve samimi davranılır. 



Samimi olmayan davranış misafirin rahatsız olmasına neden olur ve gelen misafir suratı bir karış olan kimselerin evinde de bir saniye bile durmak istemez zaten. Misafir gelince hal hatır sorulur. Önce bir yorgunluk kahvesi ya da çay hazırlanır. Daha sonra ana yemeğe geçilir. Yemekler sofraya koyulur, içecekler konulur ve güzel bir şekilde yemekler yenilir. Misafire iş yaptırılmamaya çalışılır. Sen yoldan geldin, otur dinlen der aile bireyler misafire. Onun en iyi şekilde rahat etmesi sağlanır ve daha çok birçok hizmet yapılır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme