“Mustafa Kemal’in Kağnısı” Şiirinden Yola Çıkarak Kurtuluş Savaşı’nda Türk Kadınının Fedakarlıklarını Ve Sorumluluklarını Anlatan Bir Konuşma Yapınız.

 “Mustafa Kemal’in Kağnısı” Şiirinden Yola Çıkarak Kurtuluş  Savaşı’nda Türk Kadınının  Fedakarlıklarını Ve Sorumluluklarını Anlatan Bir Konuşma Yapınız.


Mustafa Kemal Kurtuluş Savaşı yıllarında anlamıştır Türk kadınının ne kadar yürekli ve fedakar olduğunu. O yıllarda görmüştür vatanı için canını feda eden, erkeği ile cepheye koşan kahraman Türk kadınlarını. Onun içinde “Türk kadını yerlerde sürünmeye değil; omuzlarda yükselmeyi hak eder” demiştir.


Sevgili öğretmenim, değerli arkadaşlarım!


Her millet için savaş kötü bir şeydir ama savaş zorunlu olduğu sürece ise gerekli bir durumdur. “Savaş zorunlu olmadıkça cinayettir”.  diyen Gazi Mustafa Kemal savaşın zorunlu olunca da vatanı kurtarmanın ne kadar şerefli bir eylem olduğunu da söylemiştir her zaman.  Hele ki bağımsızlık elden gidiyorsa, hele ki vatanın birliği ve dirliği bozuluyor, vatan toprakları tek tek yok oluyorsa. İşte böyle zamanda ortaya koymuştur Türk kadını da bütün emeğini. Yüreğini koymuştur her şey için. Söz konusu vatansa  ardına bakmamıştır kadınlarımız, o elleri öpülesi  analarımız, bacılarımız. Kimisi daha genç gelinken, kimisi genç kızken, kimisi çocuğunu sırtında taşıyarak silah taşımıştır cephaneye, sırf vatan sağ olsun, vatan yok olmasın diye.

 

Kıymetli arkadaşlarım!

Biliyorum ki bugün ülkemiz  bugün savaşa girse hepimiz de savaşa katılır ve canımızı bu vatan için feda ederiz. Atalarımız da, kahraman kadınlarımız da bizler için canını feda etmiş, kimisi gazi olmuş, kimisi şehit düşmüştür bu topraklar özgür olsun diye. Onbaşı Nezahat, Binbaşı Emire Ayşe, Şerife Bacı,  Gördesli Makbule, Fatma Seher ve adını saymakla bitiremeyeceğimiz kadınlarımız, kızlarımız.    Onlar vatan sevgisi kokan, gözleri umut ile geleceğe bakan ve gelecek için bizler için düşmanla çarpışan, yaralanan milli mücadelenin kadın kahramanları.


 Onlar ki vatan sağ olsun diye çocuklarını yakınlarına emanet edip dağlar, bayırlar aşarak vatan için gizli toplantılar yapan, planlı hareket eden zeki kadınlarımız. Durmadan, yorulmak nedir bilmeden çalışan bu kahraman kadınlarımız, savaştan korkan genç delikanlılara bile örnek olmuş cesaretli kimselerdir.  Kimisi zor günlerde gerekli olur diye sakladığı küpesini, kimisi iki altınını, kimisi tek bileziğini , kimisi evdeki iki öküzünü vatan için, silah alıp düşmana yürümek için feda etmiştir.






 "Aç kalırım, susuz kalırım ama onursuz kalamam".  diyerek çıkmışlardır bu kutlu yola, bu kutlu davaya. Ulaşmışlardır elbette amaçlarına. Vatan kurtulmuş, memleketime bahar gelmiştir onların sayesinde, o elleri öpülesi kahraman analarımız sayesinde. Bu topraklar üzerinde, şu anda bu konuşmamı  özgürce yapabiliyorsam, dışarıda düşman askerleri olmadan evime gidebiliyor ve kendi topraklarım üzerinde yürüyorsam bunu tüm kadın kahramanlarımıza,  Mehmetçiklerimize ve tabi ki de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçluyum.


Kıymetli öğretmenim, sevgili kardeşlerim, arkadaşlarım!

Beni sabırla dinleyip sözümü kesmediğiniz hepinize en içten dileklerimi sunar, teşekkürü bir borç bilirim. Sevgi ve saygı ile kalın.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme