Güven İle İlgili Atasözleri, Deyimler Ve Anlamları

 Güven İle İlgili Atasözleri, Deyimler Ve Anlamları 


 İnsan hayatı boyunca kendine güvenmeli, başkalarına güvenerek işini askıya almamalıdır. Hayatta herkes güvenilir kişiler olmayabilir. Onun işimizi önce kendimiz halletmeliyiz. Başkalarının bize güvenini de boşa çıkarmamalıyız.

 

Güven İle İlgili Atasözleri şunlardır:

 

* Güvenme varlığa, düşersin darlığa:  İnsan sahip olduğu malına güvenmemelidir. Günü geldiği zaman zor günler geçireceğimizi unutmadan paramızı ölçülü harcamalıyız.

* Ağaca dayanma çürür, insana güvenme ölür: İnsan kendine güvenmeli, başkalarına güvenerek işini heba etmemelidir . Nasıl ki dayandığımız ağaç günü gelince çürüyorsa güvendiğimiz insanlar da ölebilir. Onun için kendi işlerimizi kendimize güvenerek yapmalıyız.


*  Açma sırrını dostuna, dostunun dostu vardır o da söyler dostuna: Sır tek kişilik bir şeydir. Sırrımızı en yakın kimselere bile söylememeliyiz. En yakın gördüğümüz kişiler de kendi yakınlarına söyler ve o zaman sırrımız sır olmaktan çıkmış olur.


* Nefesine güvenen borazancıbaşı olur: İnsan başarabileceği işlere kalkışmalıdır. Kendinden eminse büyük işlere girişmelidir.


*  Güvenme dostuna, saman doldurur postuna:  Dost olarak bildiğimiz kimseler bize ihanet edebilirler, çeşitli fenalıklar yapabilirler. Bunun için dostlarımızı iyi seçmeliyiz ve dost seçiminde de dikkatli olmalıyız. Herkese güvenmemeliyiz.


 

Güven İle İlgili Deyimler ve Anlamları Şunlardır:

 

*  Güvendiği dağlara kar yağmak: (güvendiği dal elinde kalmak): Güvendiği kişi ya da şeyin işe yaramadığı anlaşılmak.


*güven vermek: Güvenilir bir kişi olduğu izlenimi bırakmak


* güven beslemek: Güven duygusu içinde olmak





* güvenceye bağlamak: garantiye almak, güvence altına almak


* bileğine güvenmek:  hünerine veya gücüne güvenmek


* güvence vermek: bir anlaşmada taraflardan biriyle ilgili olarak sorumluluğu yüklenmek, inanca vermek, teminat vermek, garanti vermek; 2) bir sorumluluk karşılığı olarak para vb. ortaya koymak, inanca vermek, teminat vermek, garanti vermek.


*  sırtından bıçaklamak: ihanet etmek, ihanete uğramak.


* kesesine güvenmek: parasına güvenmek.


* yumruğuna güvenmek:  İstediğini yaptırmak için yalnız fiziksel gücüne  dayanarak hareket etmek.


*  güvensizlik duymak: güvenmemek


* güveni sarsılmak:  güveni kalmamak

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme