Hayvanlar Olmasaydı Hayatımızda Ne Gibi Değişiklikler Olurdu? Arkadaşlarınızla Tartışınız.

 Hayvanlar Olmasaydı Hayatımızda Ne Gibi Değişiklikler Olurdu? Arkadaşlarınızla Tartışınız.

 

İnsanların en yakın dostu olan hayvanlara sevgi   yüzyıllar  boyunca değişmemiştir. Doğanın dengesi ancak hayvanların varlığı ile mümkündür. Hayvanlar olmasaydı ekosistemin dengesi de bozulurdu.  Çocukları sevmenin özünde bile hayvan sevgisi vardır. Şehirlerdeki kirlilik,    deniz  kirliliği, orman yangınları, küresel  ısınma sorunları, orman yangınları dünyanın dengesini sağlayan hayvan varlıklarını yok etmektedir. Oysa her türden hayvan yeryüzünün ekolojik dengesini doğal yolla sağlamaktadır.  Hayvanlara karşı acımasız olan kimse insanlıktan nasibini almamıştır.


Hayvanlar olmasaydı hayatımızda şunlar değişirdi:

 

İnsanlardan sıkıldığımız zaman sığınacağımız, seveceğimiz, ilgi göstereceğimiz ve bizi seven bir hayvanımız olmazdı. Yalnız başımıza sıkıcı bir yaşam sürerdik.  Hayvanların doğaya, insanlığa nasıl katkı sağladığını şu örneklerle de açıklayabiliriz:

Örneğin bal  arıları;  baldan daha önemli olan tozlaşmayı sağlamaktadır. Tozlaşma bitki yaşamını etkileyen baş faktördür.  Bizi ve hayvanları besleyecek olan bitkiler tozlaşma ile var olabilir.  Bir diğer örnek vereceğim hayvan ise planktonlardır.  Fotosentez yetenekleri sayesinde oksijen üretmekte ve dünyaya dağıtmakta önemli rol oynarlar. Dünya oksijenin yarısını borçlu olduğumuz planktonlar, derin bir nefes  almamızı sağlayan canlı türüdür. Bir diğer hayvanlar ise primatlardır. Primatlar da Ormanların bahçıvanları gibi hareket eder  ve doğal tohum taşıyıcılarımızdır. 



Bir diğer hayvan ise kelebeklerdir. Güzel kanatları ile ve renkleri  ile bizi mutlu eden,  polen dağıtımını sağlayan kelebekler, iklim değişikliği tahminlerine yardımcı oluyor. Araştırmalara göre; kelebekler Kuzey yarım kürede normalde olduğundan daha erken ortaya çıkıyor. Bu da bilim adamlarının iklim değişikliğinin etkilerini incelemelerine ve bunu önlemek için neler yapabileceklerini bulmalarına yardım ediyor.  Bu ve bunun gibi daha çok sayıda hayvanın doğanın dengesine nasıl katkı sağladığını çoğaltarak açıklayabiliriz.






Ayrıca çeşitli hayvanların etinden, sütünden, yumurtasından faydalanılmaktadır. Hayvanlar olmadığı zaman bu yiyecekleri alamazdık. Bunları yemediğimiz zaman da bağışıklık sistemimiz güçlü olmaz ve hastalıklara daha çabuk yakalanırdık bulmalarına yardım ediyor.  Bu ve bunun gibi daha çok sayıda hayvanın doğanın dengesine nasıl katkı sağladığını çoğaltarak açıklayabiliriz.



.Onun için hayvanlar insan sağlığı için de çok önemli bir yere sahiptir. Keçi, koyun, inek, manda gibi hayvanların etinden ve sütünden faydalanırız. Tavuk, hindi, kaz gibi hayvanların ise yumurtası insanların beslenmesinde çok önemli  bir yer tutar. Sadece bitkisel beslendiğimiz zaman güçsüz kalırdık. Bunun için de hayvanlar çok önemlidir. Hayvanlar olmasaydı bilim insanları onlara bakarak çeşitli buluşlar yapamazdı. Mesela uçak bulunamazdı. Uçak kuşlara bakılarak  yapılmıştır. İşte burada da hayvanların etkisi çok fazladır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme