Kışın Gelişi İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 Kışın Gelişi İle İlgili Kompozisyon Yazınız.



 Sonbahar mevsiminin  yapraklarını dökmesi ile , havaların soğuması ve Kasım ayının da bitmesi ile kış mevsimine geçildi. Kış mevsimi; karın ve soğuğun birleştiği, şiddetli soğukların yüzümüze buz gibi çarptığı ve bizleri tir titrettiği bir mevsimdir. Havalar soğuduğu için insanlar da bu dönemde evlerine çekilmeye başladı. Her ne kadar kış mevsimi soğuk olsa da bu mevsimin de elbette kendine göre güzellikleri vardır. Ayrıca karın yağması, yağmurların yağması kadar güzel bir şey olamaz. Kuraklığın etkilerini son yıllarda daha bariz hissetmeye başladığımız bu günlerde kış mevsimi inşallah karlı, yağmurlu geçer.  Bu güzel dileklerimiz gerçek olduğu zaman da susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya kalmayız ve barajlarımız, nehirlerimiz, göllerimiz inşallah bu kış mevsiminde su ile dolar.

 


Kış mevsimi bana hep çocukluk yıllarımı hatırlatır.  Annemin sobayı yakıp  kendi elleri ile , o öpülesi, alın terinin işlediği güzel eller ile  evi sıcacık ettiği o sıcak ve samimi yıllar gelir aklıma. Sobada közlenen patatesin o muhteşem kokusunu içime çekmek ve yumuşacık olan patatese tuzu bandırıp bir güzel iştahla yemek,  soba fırınında pişen çörek daha pişer pişmez  kardeşlerimden önce koşarak hemen annemin elinden kapıp yemeye başlamak, soba fırınında kestane közlemek ve daha birçok güzelliği hatırlatır bana kış mevsimi. Her ne kadar günümüzde doğalgazlı, kaloriferli evlerde otursak da bende kış mevsimi eskiye özlem olarak kalmıştır hep. Çünkü kış demek sobaların yandığı,   akşam ışıkları kapatıp yatağımıza geçtiğimiz zaman  sobadan çıkan ateşlerin kıvılcımlarının gölgesini  tabana bakarak hissetmek bana huzur ve mutluluk hissi vermiştir hep. İşte kış mevsimi benim için bunları çağrıştırır.







 

Kış mevsimi deyince şunları da unutmamak gerekir. Karın yağması ile çocukların akın akın sokaklara çıkması, kar topu oynanması, kazakta kayılarak dünyanın en muhteşem duygusuna , heyecanına ve mutluluğuna kavuşma duygusu, akşama doğru oynamaktan yorulup burunlarımız akmış halde, ellerimiz soğuktan kıpkırmızı olmuş vaziyette koşarak evlere kaçışımızı ve sıcacık evlerimize huzurla gidişimizi  ve daha birçok anılar biriktirip anın tadını çıkaracağımız bir mevsimdir  kış.


 




Kış mevsiminde kar çok yağdığı için, karın yağdığının ertesi sabahı da yollar buzlanmaya başlar. Dışarıda sis oluşur. İşte bu durumda trafiğe çıkan sürücülerin, işlerini halletmek için arabası olmayan yürümek zorunda kalan yayaların bu tehlikelere dikkat etmesi gerekir. Sürücüler kaza yapmamak için , yayalar da bir yerlerini sakatlamamak için çok dikkat etmelidir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme