Empati İle İlgili Konuşma Örneği

 Empati İle İlgili Konuşma Örneği

 

Sevgili öğretmenim, değerli arkadaşlarım ve kıymetli dinleyiciler. Sizlerin de bildiği gibi empati kavramı son yıllarda kulağımıza daha sıklıkla gelmeye başlamış olup, eğitimde de çok değerli bir kavram haline gelmiştir. Peki nedir empati kavramı, empati kurmak, empatinin önemi?


Bireyin kendisini bir başkasının yerine koymasına empati  (duygudaşlık) denir. Empati kavramını daha da açacak olursak empati bir kişinin kendisini duygu ve düşüncelerinden soyutlayarak bir başkasının inançlarını, arzularını ve özellikle duygularını farkına varabilme ve anlayabilme yeteneğidir . Empati kurmak, bir başkasının yaşadığı acıları yüreğimizde hissetmek, o kişiyi anlamaya çalışmak ve onu yargılamadan, onu dışlamadan yaşadığı problemleri kendimiz yaşıyor gibi hissetmek ve bunun içinde o kişiye karşı daha duyarlı ve daha insancıl davranmaktır empati.


Empati kuran insan,  insani duygularını kaybetmemiş insandır. Örneğin;  kış mevsiminde havalar çok soğuk olur ve sokak hayvanları bu soğuk havalarda sokak sokak gezmeye devam eder. Onlar da açtır ve bir kap su ve bir kap yemek istiyorlardır. Biz insanlar yediğimiz yemeklerin bir kısmını onları düşünerek ayırmalıyız ve onların da biz insanlar gibi fiziksel gereksinimleri olduğunu göz ardı etmemeliyiz. Yani empati kurarak kendimizi o sokak hayvanlarının yerine koymalıyız. Ya da dışarıda soğuktan ölmek üzere olan , bankta oturan bir yaşlı amcaya üzerimizdeki ceketi çıkarak vermek ve onun da ısınmasını sağlamak, aç olan komşumuza yemek götürmek bir empati örneğidir. Başka örnek verecek olursak annelerimizin gün içinde çok yorulduğunu biliriz.

 Onun için de annelerimize ev işlerinde yardım etmek ve onların bir nebze de olsa yorgunluğunu gidermek, savaştaki çocuklara gıda yardımı göndermek ve kendimizi o çocukların yerine koyarak onların şu anda neler hissettiğini anlayabilmek, çeşitli  acılara, çeşitli korkulara  korkulara şahit olduklarını düşünerek empati kurmak, görme engelli bir kardeşimizin yerine kendimizi koymak ve baharın geldiğini görememek, bir papatyanın nasıl açtığına şahit olamamak ya da işitme engelli olan bir çocuğun annesinin sesini duyamaması,  babasının sesinin nasıl olduğunu ömür boyu merak etmesi …vb  gibi  bu örnekleri bile okuduğunuzda duygulanır gibi olduğunu hissediyorum ve sizlerle empati kuruyorum şu anda.  Daha on binlerce, yüz binlerce empati kurma örneği verebilirim. İşte empati kurma yeteneği böyle güçlü ve insancıl bir eylemdir sevgili arkadaşlar!


 Empati kurmamak ise insanın bencil olduğunun göstergesidir. Düşünsenize sizin evinizde her şeyiniz var. Yediğiniz önünde , yemediğiniz arkanızda. Siz böyle rahat bir yaşam sürerken evli olan ablanız yoksulluklar içinde bir hayat sürüyor ve siz bunu bile bile ona hiçbir yardım yapmıyorsunuz ve onun neler düşündüğünü, neler hissettiğini ve ne gibi zorluklarla karşı karşıya olduğunu anlamıyorsunuz. Bunu bilerek yapmıyorsunuz işte burada empati yoksunluğunuz vardır ve insani değerlere de sahip olamamışsınız demektir.  İnsan olan kişi güler, ağlar, acıları olur, korkuları olur, kayıpları olur. 



Bütün bunlara rağmen insanı anlayabilmek, ya da bir başka canlıyı anlayabilmek ve kendimizi onun yerine koyarak onun yaşadıklarını hissetmek ve anlayabilmektir empati.  İnsanlar empati kurduğu zaman insani ilişkiler de daha iyi olur. Kişiler birbirine karşı daha nazik ve daha anlayışlı olur. Yanlış anlamalar son bulur, bencillikler son bulur, haset son bulur, sevgi, kardeşlik ve dayanışma ortaya çıkar. Bunların olduğu yerde de insanlık yaşar ve insan yaşar. Unutmayalım ki empati de en önemli husus ; insanlarla olan ilişkilerimizde birbirimizi doğru anlayabilmek için önce dinlemek ve sonra karşımızdakinin duygularını hissetmeye çalışmaktır.   Empati ile ilgili konuşma örneğimi burada noktalıyorum. Umarım sizler için faydalı  ve öğretici bilgiler aktarabilmişimdir. 


Empati ile ilgili bu konuşmamda beni gülen gözleriniz ve sevgi dolu yüreğiniz ile dinlediğiniz için siz değerli öğretmenim ve sizler kıymetli arkadaşlarım iyi varsınız, iyi ki beni bu kadar güzel dinlediniz. Hepinize teşekkür ederek konuşmama burada son veriyorum.

11 yorum:

  1. çok iyi teşşekürler

    YanıtlaSil
  2. iyiki yazılmış ama çok uzun

    YanıtlaSil
  3. çok güzeldi tam aradığım gibi kesin yazılıda 100 alıcam inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. la bende yazdım ya anlarsalar jkxnckxnzkl cnsa

      Sil
  4. Güzeldi teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Kısa konuşma dedik nutuk yazmışsınız

    YanıtlaSil

Deneme