Aşağıdaki Atasözlerinin Anlamını Kısaca Yazınız.

 Aşağıdaki Atasözlerinin Anlamını Kısaca Yazınız.

 

Düşenin dostu olmaz, hele bir yol düş de gör:

 İnsan  eskiden maddi olarak iyi durumdayken herkes yanında olur ve çevresinde tanıdığı, tanımadığı herkes ona dost gibi görünür. Varlıklı kimse  zor zamanlar yaşadığı zaman, maddi sıkıntılar çektiği zaman herkes etrafından dağılır ve kişinin yanında kimse kalmaz. Atalarımız da düşenin dostu olmaz hele bir düş de gör diyerek herkesin iyi gün dostu olduğunu, insanların kötü durumdayken yardım etmeyeceğini anlatmak istemiştir. Kötü durumlara düşmemek için, itibarımızı, malımızı ve mülkümüzü kaybetmemek için aklımızı iyi kullanmalıyız ve  paramızı boş yere heba edip acınacak durumlara düşmemeliyiz.

 

İyilik eden, iyilik bulur:   

Bir kimseye  karşılık beklemeden iyilik eden kişi de bir zaman sonra başkası tarafından başka bir iyilikle ödüllendirilir. İyilik eden kimseler insani duygularını yitirmemiş, vicdanı olan , şefkati olan kimselerdir. Böyle insanlar iyilik ettiği zaman kendilerine iyilik eder ve iyilikler asla karşılıksız kalmaz. Bizler de her zaman iyilikten yana olmalıyız ve insanlara karşılık beklemeden yardım etmeliyiz.

 


Taşıma su ile değirmen dönmez: 

Önemli işler yetersiz araç ve gereçlerle yapılmaz. işi yapacak kimsede yeterince güç, para vb. bulunmalıdır, yoksa şunun bunun küçük küçük yardımlarıyla, katkılarıyla iş yürümez. Sürekli birilerinin yardımı ile sonsuza kadar kendi işini yaptıramazsın, kişinin kendinde bir şeyleri yapma isteği ve kabiliyeti olmalıdır.

 

Misafir umduğunu değil, bulduğunu yer:

Eve gelen misafir ev sahibinden kendi istediği yemekleri beklememelidir. Ev sahibi önüne ne koyarsa ona razı olmalı ve  bulduğunu yemelidir. “konuk, ev sahibinin kendisine çok şeyler ikram etmesini bekleyebilir ama ev sahibi ona ancak evinde bulunanı sunar” anlamında kullanılmış bir atasözüdür. İşte bunun için de misafir gibi olmalıyız ama gittiğimiz evlerde arsız olmalıyız, insanların bize ikram ettiği şeylere razı olmalıyız.

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme