İlkbaharın Gelişinin Sizde Uyandırdığı Duyguları Anlatan Bir Kompozisyon Yazınız. Kompozisyonunuzda Betimlemeye De Yer Veriniz.

 İlkbaharın  Gelişinin Sizde Uyandırdığı Duyguları Anlatan  Bir Kompozisyon Yazınız. Kompozisyonunuzda Betimlemeye   De Yer Veriniz.

 

Soğuk ve karlı havaların yavaştan kendini geri çekmeye başlamasıyla ilkbahar mevsiminin güzellikleri de ortaya çıkmaya başladı. Memleketimin üzerindeki kara bulutlar her ne kadar gitmek istemeseler de artık ilkbahar ben geldim çekilebilirsiniz diyerek onları bir güzelce arkaya aldı. Kara bulutların yerine havada masmavi bulutlar çıkmaya başladı. Sabahın ilk ışıkları ile doğan altın sarısı Güneş ve tertemiz havanın ve maviş bulutların insanın içine  nasıl bir coşku kattığını anlatamam size. Bu muhteşem ötesi bir duygudur. Bu baharın gelişinin habercisi, bu baharın bereketinin belirtisidir. Daha bir ay öncesine kadar çok soğuk olan dışarının sert  ve keskin yüzü artık kendini sakin ve daha sıcak  bir havaya bırakmak üzere. ilkbaharın insanlarda oluşturduğu mutluluk sevinci de belli olmaya başladı.

 



Mevsimlerin değişmesi insan psikolojisine de etki eder. Kimi insanlar kış mevsimine girerken daha mutlu olurken ben ise ilkbahar mevsimine girerken daha mutlu oluyorum ve içimi bir coşku alıyor. Baharın gelişi ile kuzuların melemeye başlaması, dağlarda çiçeklerin açması, çeşitli türdeki böceklerin yavaş yavaş ortaya çıkıp tekrar aramıza katılması, dışarıda kuşların cıvıltılarının gelmesi, göçmen kuşların güney ülkelerinden ülkemize gelmesi  ve daha birçok şey ilkbaharın ben de uyandırdığı mutluluk izlenimleridir. Toprak ananın  o sert ve hırçın hali de yok oldu. Artık toprak yağmurların da onu beslemesi ile daha da yumuşadı ve yağmur ile birleşince o hırçınlığı da tamamen gitti ve kendini doğaya bıraktı. Toprak ana, insanlığın her şeyi olan toprak ana, bize sayısız nimetler veren toprak ana bu baharda da yine bizimle ve bizi terk etmedi şükürler olsun. Babamın sabah erkenden toprağı kazmaya başlaması , tarlaların yavaştan sürülmeye başlanıp ekilmeye hazır hale getirilmesi, insanların yüzündeki yorgunluğa rağmen    çalışmanın verdiği sevinç ve bahara olan hayranlık da kişileri bir hayli mutlu etmeye başladı. İlkbahar mevsimi benim için çok güzel ve lezzetli bir mevsimdir.

 

 İlkbahar benim mutluluğum, heyecanım, endişelerim, sabırsızlıklarımdır. Doğanın yeniden uyanması, memleketime yenilikler getirmesi, güzellikler getirmesidir. Çiçeklerin açması ile evimin pencerelerini  sonuna kadar açıp  içeri dolan çiçek kokularının ruhumda oluşturduğu o enfes duygunun adıdır ilkbahar.  Kardeşlerimle birlikte babamın çarşıdan aldığı o tatlı ve pembe çilekler, kaysının olmamış hali olan çağlayı tuza bandırıp bir güzel yemem ve bundan da büyük mutluluk duyduğum mevsimin adıdır ilkbahar. Dışarıda doyasıya oynayıp, daha sonra eve gelip yorgunluktan uyuduğum anlardır bu mevsim. İlkbahar her şeydir benim için.  Coşan ırmaklar, akan göller, çağlayan şelaleler, papatyalar, nergis çiçekleri, laleler, ağaçların tomurcuğa durması ve  daha hayranlık duyacağınız bir sürü şeyin adıdır ilkbaharım. İlkbaharın  ve kadar güzel  bir mevsim olduğunu  Sezai Karakoç’un şu sözü ile  bitirmek isterim:” Üç mevsim ölsen de hiç olmazsa dirilirsin baharda.”

 


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme