“Bir Küçük Osmancık Vardı .” Kitabı İle İlgili Test Soruları

  “Bir Küçük Osmancık Vardı .” Kitabı İle İlgili Test Soruları

 

1) Osman’ın annesinin adı nedir?

A) Fatma

B) Bedriye

C) Farah

D) Fahriye

 

2) Osman’ın babasının adı nedir?

A) Abdullah

B) Asım

C) Aykut

D) Nesim

 

3) Aşağıdakilerden hangisi Osman’ın kaçırılmasına yardım eden ve Osman’ın ailesine hainlik eden kişidir?

A) Osman’ın dayısı

B) Evin bahçıvanı

C) Bahçıvanın eşi

D) Ali Bey

 

4) Osman’ı kaçıran kişiler kimlerdir?

A)  Zevzek ve Apo

B) Ali

C) Şerife Hanım

D) Garip

 

5) Osman’ın babasının mesleği nedir?

A) Okul müdürü

B) Fabrikatör

C)Mimar

D) Postacı

 

6) Postacı kılığı ile evi basan ve para kasasının içini boş bulduktan sonra hemen çocuğun sesini duyup Osman’ı kaçıran kişi kimdir?

A) Zevzek

B) Apo

C) Romantik

D) Osman’ın babasının en yakın arkadaşı

 

7)  Çocuğu kaçıranlar kendilerini polisin takip ettiğini anlamışlar ve çocuğu bir dağ yerinde, harabe bir evde bir başına bırakıp gitmişlerdir. Çocuğu orada bulan ve çocuğun karnını doyuran, ona aile bulan kişiler kimlerdir?

 

A) Ali ve Garip

B) Ayşe Hanım

C) Oradan geçen bir çöpçü

D) Mehmet

 

8) Çocuklarının kaybolmasından dolayı yıllarca içinde yara kalmış olan ailesi onu hiç unutmamış ve Osman hep merak edilmiştir. Bunca acıya dayanamayan aile ilk olarak kimi kendi çocukları gibi görmeye başlamış ve o çocuğu Osman’ın yerine koymuşlardır?

 

A) Ayşe Hanımn oğlu Kemal’i

B) Eve yeni aldıkları hizmetçinin kızını

C) Osman’ın kuzenini

D) Osman’ın komşu kızını

 

9) Osman’ı evlat alan anne ve babanın adı nedir?

A) Makbule Hanım ve Halit Efendi

B) Şerife Hanım ve Bünyamin Ağa

C) Melek Hanım ve  Necati Bey

D) Ali Bey ve eşi

 

10) Osman’ı öz kardeşi gibi seven ve daha sonra ona abilik eden kişi kimdir?

 

A) Ali

B) Mehmet

C) Garip

D) Osman’ın ailesinin yakın komşu çocuğu

 

11) Osman’ın evlatlık verildiği ailesi ona  hangi adı koymuştur?

A) Hasan

B) Hayrullah

C) Hüseyin

D) Aytaç

 

12) Osman’ın evlatlık olarak aldığı aile hangi ilimizde yaşamaktadır?

A) Kayseri

B) Mersin

C) Kırşehir

D) Bolu

 

13)  Aşağıdakilerden hangisi Osman’ın fiziksel özelliklerinden biri değildir?

A) Sarı saçlı

B) Yeşil gözlü

C) Beyaz tenli

D) Mavi gözlü

 

14)  Osman’ın üvey babası hayatını kaybedince üvey annesi şehirndeki her şeyi satıp başka şehire gitmek istemiş ve böylece Osman’ın da evlatlık olduğunu başka şehirde kimse bilmez zaten demiştir ve başka şehire taşınmışlardır. Taşındığı şehrin adı nedir?

A) İstanbul

B) Manisa

C) Ankara

D) İzmir

 

15) Osman hangi alanda başarılı bir çocuktur?

A) Edebiyat

B) Matematik

C) Müzik

D) Geometri

 

16) Osman’ın yeni taşındığı şehirde  okul müdiresi ondan bir hikaye yazmasını istemiştir ve Osman’da kendi hikayesini yazmış ve bu hikayede kendisini dağa bıraktıklarını zanneden ailesine sitem dolu duygulu sözler yazmıştır. Okul müdiresi bu hikayenin gerçek olduğunu anlamış ve bu kişinin yakın akrabaları olan Osman’ın ailesi olduğunu anlamıştır. Çünkü okul müdiresi de Osman kaybolduğu zaman onu arayan kişiler arasında yer almıştı. Bundan dolayı bu öğrencinin Osman olduğunu anlamış ve bunun içinde hemen harekete geçmiştir. İlk olarak ne yapmıştır?

 

A) Osman’ı hemen ailesine götürmüş.

B) Osman’ın annesine başından geçenleri bir hikaye olarak yazmasını rica etmiştir.

C) Osman’ın abisi ile görüşmüştür.

D) Osman’ın üvey annesi ile harekete geçmiştir.

17) Osman’ın kendi yazdığı hikaye ve annesinin yazdığı hikaye aynı olduğu anlaşılmış ve Osman gerçek ailesine kavuşmuştur. Kaç yıllık özlem sona ermiştir?

 

A) 18

B) 17

C) 16

D)15

 

18) Osmancığı gerçek ailesine kavuşturan akrabası Müdire Hanımın adı nedir?

A) Melisa

B) Zarife

C) Aslıhan

D) Nuran

 

19) Osman üvey annesinin öz annesi olmadığını nasıl anlamıştır?

A) Okul müdüründen

B) Öğretmeninden .

C) Üvey annesinin kapı aralığından sesini duymuş.

D) Ali Bey’den.

 

20) “Bir Küçük  Osmancık Vardı.” Adlı kitabın yazarı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Muzaffer İzgü

B) Hasan Nail Canat

C) Feridun Oral

D) Can Göknil


Cevaplar:

1.A   2. A  3.B  4. A  5. B  6. B  7. A  8. A  9)  B  10) C  11) C  12.) A  13) D   14. A  15. A  16. B  17. D  18. B  19.  C  20. B

Kitap açıklaması:

 Halil Nail Canat’ın eseri olan Bir küçük Osmancık adlı kitapta Osman’ın bebekken kaçırılış hikayesi anlatılmaktadır. Osman’ın bir takım haydutlar tarafından kaçırılışı, daha sonra dağda bire evde tek başına kalışına  yer verilmektedir. O dağ evinden Osman kurtaran kamyoncu bir adam ve onun yardımcısı Garip adlı çocuk Osman’ı kurtarmıştır. Osman bir aileye evlatlık verilmiş ve burada geçen serüvenlerine ve daha sonra kendi ailesine nasıl kavuştuğuna dair olaylar anlatılmaktadır. Okunması gereken muhteşem bir kitaptır. Çocuklar için hem maceralı hem de duygusal ögeler yer alır kitabımızda. Mutlaka öneririm.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme