O Harfi İle İlgili Tüm Atasözleri ve Anlamları

 O Harfi İle İlgili Tüm Atasözleri ve Anlamları


Okumayı öğrenmeyen, çuval tutmayı öğrenir: Okumayıp kendini aydın etmeyen insan cahil kalır ve  zor ve kaba işlerde çalışmak zorunda kalır.

Oğlan atadan öğrenir sofra açmayı, kız anadan öğrenir dikiş dikmeyi: Erkek çocuk babasını örnek, kız çocuk da anasını örnek alır. Çocuklara doğru örnek olmak gerek.

Ocağın yakışığı odun, evin yakışığı kadın: Ocak için odun gerekir, ev işin de kadın gerekir. Kadınlar evi güzelleştiren çiçekler, evin vazgeçilmez değerleridir.

Oduncunun gözü ağaçtadır: Oduncu geçimini odundan sağladığı için gözü hep ondadır. Her insan kendine en gerekli olan şeye ilgi duyar.

Ocak içinden tutuşur: Bir toplumun yıkılmasına neden olan en önemli etken, o toplumun içindeki iç sorunları, iç karışıklıklarıdır.


Olan bulgur kaynatır, olmayan elini oynatır: Varlıklı yer, yoksul da ona imrenir.

Osmanlı’nın ayağı üzengidedir: Osmanlı Türklerinin askerlikle uğraştığını anlatır.  Gelebilecek tehlikelere karşı her zaman tetikte olmak şart.

Ortak çok olunca, zarar azalır: Ortak olunca da kar da zarar da eşit olarak paylaşılır.

Oynamasını bilmeyen gelin “yerim dar”, demiş, yerini genişletmişler, “yenim dar” demiş: Gelin oyun bilmeyince, utandığı için bahaneler arar. Kendisinden beklenilen işi beceremeyen kişi de çeşitli engellerin işi zorlaştırdığını söyleyerek beceriksizliğini belli etmemeye çalışır.

Ot içinden tutuşur: Kimi insanlar acılarını dışa vurmazlar ve içten yaşarlar.

Orman yağmurun yularıdır: Orman, yağmur sularının önüne geçerek sel olmasını ve insanlara zarar vermesini engeller.

Olacakla öleceğe çare yoktur: Alnımıza yazılmış olanın önüne geçemeyiz.

Ortaklı öküzden buzağı yeğdir: Ortak alınan öküzdense tek başına alınan mal ya da hayvan daha iyidir.


Otuz iki dişten çıkan, otuz iki mahalleye yayılır: Bir ağızdan  çıkan söz, ağızdan ağza yayılarak herkes tarafından öğrenilir. Dilimize sahip olmalıyız.

Oturan aslandan, gezen tilki yeğdir: Güçlü ama tembel biri olmaktansa çalışkan olmak daha iyidir. Ne denli varlıklı olursak olalım çalışmayı elden bırakmamak gerekir.

Otururken düşünmeyen, kalkarken ayıplanır: Dinlenme zamanlarımızda sonradan yapacağımız işlerin planını yapmazsak boşuna çalışmış oluruz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme