“Besle Kargayı Oysun Gözünü.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Besle Kargayı Oysun Gözünü.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.



İyi insanlar, merhametli insanlar yardıma muhtaç olan kişilere elinden gelen her yardımı yapmaya çalışır. Çünkü onların kalbinde kötülük yoktur, acımasızlık ve sevgisizlik yoktur. İyi insanların yardım ettiği kimi kişiler ise vefasız olabilir ama iyiliğe  karşı her türlü nankörlüğü yapabilir. Atalarımız “Besle kargayı oysun gözünü.” Sözü ile şunu anlatmak istemiştir: İnsana en büyük kötülük, en büyük ihanet, onun acıdığı, yardımcı olduğu kişilerden ve yakınlarından gelir. 

İyilik eden insan böyle kimselerden bu darbeyi yediği zaman neye uğradığını şaşırır ve iyilik yaptığına bin pişman olur. İnsan; ekmeğini yediği, suyunu içtiği yere arsızlık yapmamalıdır, iyi insanların kuyusunu kazmaya çalışmamalıdır. İyi insanlar da herkesi kendi gibi zannetmemeli ve kimi insanlardan kötülük geleceğini beklemeli ve herkese aynı şekilde güvenmemelidir. Hiç kimseye hak ettiğinden fazla değer vermemeliyiz.


Hiç kimseye hak ettiğinden fazla özveride bulunmamalıyız. Yoksa acınacak duruma düşen biz oluruz ve o zaman da iş işten geçmiş olur ama artık yapacak bir şey kalmamıştır. Beslediğimiz kargalar gözümüzü oymaya başladığı zaman, bize her türlü kötülükleri yaptığı zaman anlarız o kişinin yardımı hak etmeyen kişi olduğunu .Onun için her zaman uyanık olmalıyız ve gereğinden fazla emek ve yardım nankör insanı şımartır ve ona her türlü kötülüğü yaptırır. Allah böyle nankör insan olmaktan korusun herkesi.

2 yorum:

Deneme