Aklını Kullanmak Üzere Konulu Deneme

 Aklını Kullanmak Üzere Konulu Deneme




İnsanoğlunu diğer canlılardan farklı kılan en önemli ve en üstün özelliği akıldır. İnsan aklı sayesinde neyin doğru neyin yanlış olduğun  bilir. Aklını kullanmak, iradene hakim olmak, akıl ile iradeyi birleştirip bir sentez yapmak kişinin aklını daha iyi kullanmasını sağlar. İnsan aklını iyi bir şekilde kullandığı zaman bu dünyanın gelip geçici bir yer olduğunu fark eder. Onun için insan kendine yettiği kadarı ile yetinmeli, fazlasını almak için boşa çaba sarf etmemeli ve kendinden aşağı durumda olanları düşünmelidir. Böyle yaptığımız zaman, bir gün öleceğimizi de düşünerek hareket etmeliyiz. Bu dünyaya geldik bir kere.

 Onun için diğer canlılardan bir farkımız olmalıdır. Yeme içme gibi , barınma, korunma gibi temel ihtiyaçlar aynı zamanda hayvanların da ihtiyaçlarıdır. Bizim onlardan bir farkımız olmalıdır. O fark da aklını iyi kullanarak, bilinçli seçimler yaparak gerçekleşir. İnsan kendini daima geliştirmelidir. Bunun için yatkın olduğu alanda iyi ilerlemeli ve sürekli okumalı, çalışmalı, araştırmalara devam etmelidir. Tek doymadığımız şey bilgiyi aramak olmalıdır. Okumaya doymamalıyız, öğrenmeye doymamalıyız. İnsan öğrendiği her yeni bilgiyi aklı sayesinde başkaları ile paylaşarak dünyayı daha güzel bir ortama çevirmelidir. Aklını iyi kullanan insan boşa zaman harcamaz ve dolu dolu bir hayat geçirir. 

Belirli bir yaşa geldiğinde bile bir insan okumaya, araştırmaya devam ediyorsa ve işini aşk ile yapıyorsa, yaptığı işe ise aşk ile bakıyorsa  aklını da iyi kullanıyor demektir. Birileri bize aklını kullan dediği zaman o kişilere de hemen alınganlık göstermemeliyiz. Oturup şöyle bir beş dakika etrafımızda dikkatimizi çeken hiçbir uyarıcı olmadan düşünmeliyiz. Akıllıca, bilgiye dayalı önerileri de kabul etmeliyiz. Aklımızın nasıl doğru kullanılacağını bularak hayatımıza yön vermeli ve bilim yolunda ilerlemeliyiz.

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme