“İnsan Acı Duyabiliyorsa Canlıdır Başkasının Acısını Duyabiliyorsa İnsandır.” Sözü Konulu Kompozisyon

 “İnsan Acı Duyabiliyorsa  Canlıdır Başkasının Acısını Duyabiliyorsa İnsandır.”  Sözü Konulu Kompozisyon 




İnsan yaşadığı bir olay karşısında acı duyabiliyorsa bu onun canlı bir varlık olduğunu gösterir. Çünkü canlılar istenmedik durumlar karşısında ya da istenmedik kötü muameleler sonucunda acı çeken varlıklardır. İnsanın acı duyması son derece doğaldır. Çünkü canımız yandığında acı duyarız. İnsanı insan yapan asıl nitelik ise onun bir başkasının acısını duyabilmesidir. Bir başkasının acısını yüreğimizde hissedebiliyorsak, onun yaşadığı olaylar üzerinden empati kurup kendimizi o insanın yerine koyabiliyorsak işte o zaman insan olma niteliğini kazanmış oluruz.

 İnsanı insan yapan vicdandır, bir başkasının acısına duyduğu  üzüntüdür, endişedir. Bu duyduğumuz üzüntü yalandan olan üzüntü olmamalıdır. Acı çeken insan için ne yapabilirim, onun acısını nasıl hafifletebilirim diye kafa yoran, bir uğraş içine giren kişi gerçekten insan olmuştur .  Bu konu ile ilgili şu örneği verebiliriz. Beş çocuklu bir aile babasını ele alalım. Okullar açıldığı için her bir çocuğunun gereksinimi ortaya çıkacaktır ama babanın aldığı maaş çok azdır ve bu beş çocuğun ihtiyaçlarını almaya yetmeyecektir. İşte bu durumda o baba acı çeker ve çocukları için bir şey yapamadığı için kahrolur ve kendini yer bitirir. 

Burada  o babanın tanıdıkları olarak, bir komşusu, bir akrabası olarak bizler devreye girmeliyiz. O babanın yaşadığı acıyı en iyi şekilde anlamalı ve duyarlı olmalıyız. O çocuklar için elimizden gelen ne varsa yapmalı ve bir kişinin acısını paylaşarak o acıyı hafifletmeli ve aile babasını da büyük bir yükten kurtarmalıyız. İşte bunları yaptığımız zaman iyi bir insan oluruz, merhametli bir insan oluruz ve elbette insan oluruz. Bir başkasının acısına ortak olmaya, o acıyı paylaşmaya gönüllü olmalıyız ki insan olarak kalmaya devam edelim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme