“Cömertlik Sadece Verdiklerinizle Değil, Harektelerinizle de Ölçülür.” Sözü İle İlgili Kompozisyon

 “Cömertlik Sadece Verdiklerinizle Değil, Hareketlerinizle de Ölçülür.” Sözü İle İlgili Kompozisyon




İnsanların en vicdanlısı, en merhametlisi  cömert insanlardır. Bir insan bolluk içinde yaşayıp diğer insan fakirlik içinde yaşamaya devam ederken ve bu yoksul insanın yiyecek temel gıdaları yoksa burada insanlık adına bir sorun var demektir. İnsana yakışan bir örnek yoktur bu olayda. Onun için cömertlik her ne kadar gönülden gelen bir şey olsa da aileler daha küçük yaşlardan itibaren evlatlarına cömert olmayı öğretmeliler ve o yetişen çocuklar geleceğin cömert ve vicdanlı insanları olmalıdır. Zor durumda olanlara yardım etmek ve onların gereksinimlerini elinden geldiği kadar karşılayan kimseler cömert insanlardır.

 Cömertlik sadece birilerine edilen yardımlar ile ölçülemez .  O yardımı yaparken takınılan tavır da çok önemlidir. Bir insana yardım ederken bunu  sağa sola gösteriş olarak yapıyorsak ya da o insanı aşağılıyor gibi yardım yaparsak burada cömertlikten söz edilemez. Burada kibir ve kişinin kendi içindeki aşağılık duygusu vardır. Bundan dolayı cömertlik yaparken asil bir şekilde yapmalıyız. Mesela sağ elin verdiğini sol duymamalıdır duysa bile bu çok sessiz bir şekilde yapılmalıdır. Yardımı alan kişi incinmeden, kendini kötü hissetmeden o yardımı alabilmeli ve kendini  karşıdaki kişiye karşı bir borç içinde hissetmemelidir. 

Yani cömertlik de insanca olmalı, insani duygulara yakışır halde yapılmalıdır. İşte o zaman cömertlik değerli olur ve kimse kendini kötü hissetmemiş olur. Allah katında cömert insanlar için cennete çok güzel yerler ayrılmıştır. Onlar bu dünyada sadece kendi nefislerini düşünmedikleri için öbür dünyada onlara da büyük mükafatlar vardır. İnsan olarak elimizden geldiği kadar, gücümüzün yettiği oranda cömert bir insan olmalıyız ve yaptığımız iyilikleri yüze vurmadan yapmalıyız ki insan olduğumuz duygusunu gerçek anlamda yaşayalım.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme