“Evi Delikli Baca, Milleti Hacı İle Hoca Yıkar.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon

 “Evi Delikli Baca, Milleti Hacı İle Hoca Yıkar.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon


Evin bir yanında açılan delik zamanla büyür ve yıkılmasına neden olur. Hacı ile Hoca da tutucu ve bilgisiz olursa, insanları yanlış yönlendirir ve zarar görmelerine sebep olur. Onun için her Hoca sandığımız insanları aydın kimseler olarak görmemeliyiz ve böyle insanlara karşı dikkatli olmalıyız. Elbette toplum içinde mesleğini yapan her insan çok iyi değildir. Her meslek dalında kötü insanlar çıkacağı gibi Hocalık mesleğinde de cahil kimseler vardır. Böyle kimseler kafalarından uydurduğu bilgiler ve yöntemler ile insanları kandırır.


Özellikle de bizim toplumda Hacı Hoca ayağından sapık kimselere giden ve hayatlarını mahveden cahil kimseler çoktur. Bunlar batıl inançlara inanan, hocanın kendine şifa bulacağını sanan ve Hocadan medet uman bu kimseler daha sonra büyük hayal kırıklığı yaşamaktadır. Böyle kimselere kanan kişiler de genelde cahil kimselerdir. Hacı ya da Hoca sandığımız kişilerin insanlıkla alakası olmadığı, ahlaksız işler peşinde koştuğu da görülebilir. Elbette çok iyi hocalarımız vardır ve bunlar her hareketi ile topluma önderlik eden örnek kimselerdir. Böyle Hocalarımız da insanlığa faydalı işler peşindedir ve Allah’ın kitabını elinden geldiğince bize anlatmaya çalışırlar ve kendi yaşamlarında da güzel ahlaklı kimselerdir böyleleri.


 Buradaki sözümüz aydın ve kendini geliştirmiş hocalara değildir. Kendini Hoca kılıfı altında her türlü pisliği yapan ve insanların yaşamını mahveden hocalar vardır. İşte böyle tehlikeli ve cahil insanlardan kendimizi, çocuklarımızı, sevdiklerimizi korumalıyız ve onların her sözüne inanmamalıyız. Merak ettiğimiz konuları kendimiz okumalı, araştırmalı ve sorgulayarak öğrenmeye devam etmeliyiz. Evimizi, çevremizi, toplumumuzu yıkıcı etmenlerden korumalıyız.


Hatta bu atasözü ile ilgili yakın anlamlı şu atasözü de vardır. “Hacı hacı olmaz gitmekle Mekke'ye, dede dede olmaz gitmekle tekkeye.” Yani önce iyi bir insan olmalıyız ve hayatımızla başka insanlara örnek olmalı, güzel ahlaki kendimize rehber edinmeliyiz, her gördüğümüz Hoca sanmamalı, yalancı hocalardan kaçınmalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme