Oblomov Kitabında Geçen Anlamlı Sözler

 Oblomov Kitabında  Geçen  Özlü Sözler


Her türlü kötülüğe rağmen insan olarak kalabilmiş büyük bir insandır Oblomov. Kitabı okumanızı mutlaka öneririm. İnsan okudukça çok şey öğreniyor ve gelişiyor.


Kitapta geçen anlamlı sözler şunlardır:

“Hiçbir şeyden umudu kesmemeli. insan kendini bir bıraktı mı yandı!”

“Istırabına sabır ile katlanırdı, çünkü nedenini başkalarında değil, kendinde arardı.”

“İnsanlık ufak paralar haline gelmiş.”

“Ben mutlu insanları bilirim. Nasıl sevdiklerini gördüm. Ruhlarından hayat ve hareket taşar..”

“Hatıralar mutlu bir hayatın hatıraları olursa güzeldir; insana güç kapanmış yaraları hatırlatınca acı şeylerdir.”

"Herkes sevdikleri için iyi insan sayılırlar; oysa kimseyi sevmezler ve kötü olmadıkları için iyidirler."


“Başımdan öyle büyük felaketler, kasırgalar da geçmedi. Hiçbir şey kaybetmedim. Vicdanımda hiçbir leke yok, cam gibi tertemiz, gururumu kıracak hiçbir şey olmadı. Tanrı bilir niçin hayatım böyle harcandı gitti.”

“Mutluluğumuzu boş kuşkularla bulandırmayın, yoksa kaçar gider..”

“Dostluk, genç bir kadınla genç bir erkek arasında aşk olmadığı zaman ya da ihtiyarlar arasında bir aşk anısına dönüştüğü zaman iyi bir şeydir.”

“ Sanırım yaşamaya bile üşeniyorsun. - Öyleyim sanırım. - Peki özellikle sevmediğin şey ne? - Her şey. Bu aralıksız koşuşturma, sıradan tutkular, açgözlülükler, birbirinden üstün olma arzusu, dedikoduculuk, insanı baştan aşağı süzmeler...”

“Acımın bir gösteriş olmasını istemiyorum, çünkü dertleri, pişmanlıkları artırmak neye yarar?”


"İnsan her önüne çıkanı bir hata diye atacak olursa, doğruya ne zaman rastlayacak? "

“Halbuki sevgide de rahat yok. O da değişiyor, durmadan değişiyor.. Bütün hayat gibi.”

“Bir kadın için en önemli mesele, yaşamasını bilmek, kendisine hakim olmak, düşünce ile karar, kararla gerçekleştirme arasında bir denge kurmaktı.”

“Belki de uyku, miskin hayatın ebedi dinginliği, hareketsizlik, yıkıcı korkuların, maceraların ve tehlikelerin olmayışı, insanı, doğal dünyanın ortasında başka, olmayan bir dünya yaratmaya, aylak hayallerine orada bir cümbüş ve eğlence yahut sıradan şeylerin ve kendi varlığı dışında olan bitenlerin sebeplerini orada aramaya zorluyordu.”

“Kurnazlık, pek az şey alabileceğin değersiz bir bozuk paradan farksızdır. Ufak bir bozuklukla bir-iki saat yaşayabilirsin, kurnazlıkla da bir şeylerin üzerini örtebilir, kandırabilir, hile yapabilirsin ama uzak ufukları görmeye, büyük ve temel bir hadisenin başını ucunu bir araya getirmeye yetmez kurnazlık.”

“Birbirinin iyi yanlarından zevk alıp kötü yanlarına kızmamak için büyük bir yaşama deneyimi, akıl olgunluğu ve insan sevgisi gereklidir.”

“Dostların gözlerinde yalnız sevgi görürsün. Şakalarında kötülük yoktur... her şey saf ve temizdir."


"İnsan niçin yaşadığını bilmezse günü gününe yaşamakla kalıyor; günün geçmesini, gecenin gelmesini beklemekten başka zevki olmuyor. Bugün nasıl yaşadım, sorusuna cevap vermeden uykuya dalıyor, ertesi gün gene aynı hayat”.

“Düşünmek için kalpsiz olmak gerekir, sanıyorsunuz. Hayır, düşünmeyi besleyen sevgidir. Düşen adama el uzatın, mahvolan bir adamın haline ağlayın, onunla alay etmeyin. Sevin onu! Onda kendinizi görün ve ona kendinizmiş gibi bakın.”

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme