Azıcık Aşım, Ağrısız Başım Atasözü İle İlgili Kompozisyon

 Azıcık Aşım, Ağrısız Başım Atasözü İle İlgili Kompozisyon


 Her ailede kişi sayısı fazladır.  Azıcık aşım, ağrısız başım atasözü ile anlatılmak istenen; Kalabalık olmayan bir evde iş az olur ve didişme, tartışma yaşanmaz. Didişme ve tartışmanın görülmediği kendi halinde olan bir yaşam tartışmalarla, sürtüşmelerle, kavgayla olan bir yaşamdan daha iyidir. Kalabalık olan geniş ailelerde genellikle didişme de çok yaşanır. 


Düşünce farklılıkları ortaya çıkar. O der benim dediğim olacak, öbürü der senin bu dediğin olmaz benimkisi daha mantıklı diye bu sözler uzar gider ve tartışmalar da hiç bitmez. Böyle olacağına az kişi olsa tartışma daha az yaşanır ve huzur daha çok olur. Bu durum sadece geniş aile değil aynı zamanda bir aile içinde kardeş sayısı çok fazla olduğunda bile didişmeler yaşanabilir. Böyle olduğu zaman da aile içinde sıkıntılar ortaya çıkar. Ne kadar çok kalabalık olunursa o kadar çok sorumluluklar artar, o kadar çok maddi külfet artar ve bu da çeşitli sıkıntılara neden olur. 


Ondan dolayı da atalarımız azıcık aşım, ağrısız başım diyerek bir evde kişi sayısının az olmasının o aileye mutluluk getireceğini, daha az sorunların olacağını anlatmak istemiştir. O halde ne diyelim azıcık aşım ağrızı başım, kaygısız yaşamım olsun.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme