Büyük Lokma Ye, Büyük Söz Söyleme Atasözü İle İlgili 2. Kompozisyon Örneği

 

Büyük Lokma Ye, Büyük Söz Söyleme Atasözü İle İlgili 2. Kompozisyon Örneği

 

İnsan kendini pek çok konuda ön plana çıkartmak, ne kadar becerikli ve ahlaklı olduğunu başkalarına da kanıtlamak ister. Bu durum onun kibirlenmesine ve” ben olsaydım öyle değil, böyle yapardım, şunu yapsaydı kötü duruma düşmezdi, ben asla onun yaptığı gibi kötü bir şey yapmam” büyük laflar etmesine neden olur.

 

Böyle bir tavır sergilemesi de onun zararına olur. Çünkü insan kimi kınıyorsa, kime karşı kibirleniyorsa kendi de zamanı gelince aynı duruma düşebilir ve o kınadığı kişiden daha da kötü şeyler yapabilir. Öyle bir gün gelir ki kınadığımız kişinin yaptıklarını yapmakla kalmayıp pişkince yaptığımızla övünmeye bile başlayabiliriz. Bundan dolayı insan olan, olgun olan, erdemli olan kimse ağzından çıkan her bir söz dikkat etmeli ve büyük söz etmekten kaçınmalıdır. Büyük söz konuşmamak gerekir. Büyük lokma yutulur ama büyük söz yutulmaz, Allah korusun boğazımızda kalır. Çünkü başka birini kınamışız ve kınadığımız şey de başımıza gelmeden bu dünyadan ayrılmayız.

 

 Onun için dikkatli olmak, kimseyi kırmamak ve hor görmemek gerekir. İnsanların neler yaşayıp da sizin o kınadığınız şeyi yaptıklarının nedenini belki de siz anlayamazsınız. Çünkü onların yaşadığı şey siz henüz yaşamamış olabilirsiniz. Allah herkesi büyük söz konuşmaktan uzak tutsun.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme