Doğayla Savaş Halindeyiz, Kazanırsak Kaybedeceğiz Sözü İle İlgili Kompozisyon

 Doğayla Savaş Halindeyiz,  Kazanırsak Kaybedeceğiz Sözü İle İlgili Kompozisyon


İnsanoğlu dünya kuruldu kurulalı doğa ile iç içe yaşamıştır. Doğa insanlara eşsiz hazinelerinden sunmuş ve insanın daha iyi, daha mutlu yaşaması için en güzel meyvelerini, sebzelerini, en temiz sularını vermiştir. İnsanoğlu ise doğanın ona verdiği onca armağana rağmen doğanın doğal halini bozmaya çalışmış, daha fazla kazanmak, daha fazla kâr etmek için doğaya onca zararlar vermiştir. Ağaçlar kesilmiş apartman katlarına dönüştürülmüş, zeytinlikler kesilmiş otellere dönüştürülmüş, sular kirletilmiş bataklığa dönüştürülmüştür vb.


Doğayla savaş halindeyiz kazanırsak kaybedeceğiz sözü başta kulağa tuhaf geliyor. Nasıl yani hem kazanıp hem kaybediyoruz diyor insan önce. Sonra düşünüyoruz ki aslında doğayla savaş halinde olmamız kazanmamız değil kendi sonumuzu hazırlamamız oluyor ve sonra kalbimizde bir sızı oluyor ve üzülüyoruz. Çünkü insan kazanmak kavramını duyunca mutlu da olur. Genelde kazanınca mutluluklar gelir ama burada öyle olmuyor işte. Onun için doğa ile savaşa son vermeliyiz, doğa ile savaş değil doğa ile barış içinde olmalıyız ve eski doğal güzelliklerin olması için yeniden dünya insanları olarak işe başlamalıyız. Yeni fidanlar dikmeliyiz, organik ürünler üretmeliyiz, havayı, suyu ve toprağı yaptığımız kötülüklerden arındırmalıyız ve dünyamızı temiz tutmalıyız. 

Tüketim çılgınlığını bırakmalıyız  ve doğa için mücadele etmeliyiz yoksa doğanın felaketi bize daha ağır sonuçlar gösterecektir ve göstermeye de başlamıştır. Küresel ısınmanın etkisi ile iklimler değişmiş, buzullar erimeye başlamış, sel felaketleri artmış ve daha birçok doğal afetler başlamıştır. 


Doğayla savaşa son vermek için doğanın faydasına olan şu şeyleri yapmalıyız:

* Naylon poşet kullanımını azaltmalıyız.

*Kozmetik ürünlerin kullanımını azaltılmalıdır

 Tek kullanımlık tabak, bardak yerine, seramik tabaklar ve metal aletler kullanın.

*Enerji tasarruflu ampuller kullanılmalıdır.

*Atıklar ayrıştırılmalı, geri dönüşüme kazandırılmalıdır.

* Boş yere su israfı yapılmamalıdır.

*Ağaçsız yerler ağaçlandırılmalıdır.

*Kısa mesafelerde yürüyün ya da bisiklet kullanın. Bireysel araç kullanımı yerine toplu taşıma tercih edin

* Ormanları korumalıyız.

*Isınma için havayı kirletici yakıtlar kullanmaktan kaçının.

* Bilinçli tüketin, tasarruflu davranın, çevre dostu olun.

İte bunlar yapıldığı zaman doğa ile savaş son bulacak eski doğamızda dostça yaşamaya devam edeceğiz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme