“Hiçbir Baba Evladına Güzel Terbiyeden Daha Üstün Bir Hediye Vermemiştir.” Hadisinde Anlatılmak İstenen Mesaj Nedir? Yazınız.

 “Hiçbir Baba Evladına Güzel Terbiyeden Daha Üstün Bir Hediye Vermemiştir.” Hadisinde Anlatılmak İstenen Mesaj Nedir?


Sevgili Peygamber Efendimiz Hz Muhammed Mustafa çocukları severdi ve çocuklar ile güzel vakit geçirirdi. Torunlarına ilgisi, şefkati ile harika bir dedeydi Hz. Muhammed. Sizin en hayırlınız ahlakça en güzel olanınızdır der Hz Muhammed aynı zamanda. Çünkü ahlak bakımından zengin olmak kişiyi insan yapar, zengin yapar. Önemli olan maddi zenginlik değil manevi zenginlik, ruh zenginliği, kalp zenginliğidir. Hiçbir baba evladına güzel terbiyeden daha üstün hediye vermemiştir. En güzel hediye güzel ahlak, güzel davranışlardır. Yetiştirdiğimiz çocuklar büyüdükleri zaman birer yetişkin olacaklardır.


 Babalar onları nasıl eğitirse o çocuklar da babalarının eğittikleri gibi baba olacaklar, komşu olacaklar, iş arkadaşı olacaklar vb. Her şeyden önce çocuklara terbiye verilmelidir. Ana, babalar kendi davranışları ile çocuklarına güzel örnek olmalıdır. Kendisi namaz kılmayan, kendisi yalan söyleyen, kendisi her türlü sahtekarlığı yapan bir baba çocuğuna namaz kıl evladım, dürüst ol evladım dediğinde bu bir işe yaramayacaktır. Çünkü çocuk babasından öğrendiğini yapacak ve babası gibi olmaya başlayacaktır zamanla. O çocuk da ileride baba olduğunda çocuğuna aynı nasihatleri verecek onun çocuğu da kendi gibi olacaktır vb. İşte burada önemli olan hayırlı evlatlar yetiştirmekten önce hayırlı anne baba olmak gerekir. Zaten örnek olduğumuz zaman çocuklar da bizi örnek alacak, anlayacaklar ve yaşamlarında da bizden öğrendiklerini sergileyeceklerdir. 


Bizler güzel ahlaklı olursak onlar da olur. Güzel ahlaklı çocuklar yetiştirmek  geleceğimizi daha iyi yapar. Güzel ahlaklı çocuklar yetiştirmek topluma fayda sağlar. Kötü ahlaklı çocuklar ise toplumun başına bela olur, ülkesine bela olur ve dünyaya bela olur. Onun için her şeyin en önemlisi ahlaktır. Her işin başı ahlaktır, insan olmaktır, merhametli olmaktır, her türlü canlıya saygı duymak, can yakmamaktır. En büyük armağan ahlaklı, eğitimli, ülkesine ve vatanına hayırlı insan gibi canlar yetiştirmektir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme