Aile İle İlgili Bilgilendirici Bir Metin Yazınız

 Aile İle İlgili Bilgilendirici Bir Metin Yazınız.


Nitelikli ve ahlaklı toplumların oluşmasında, biyolojik olarak soyun devam etmesinde, toplumsal uyumun sağlanmasında ailenin önemi büyüktür. Anne, baba ve çocuklardan oluşan aile çekirdek aile, anne, baba, dede, amca, nine, çocuklar, hala, teyze vb kişilerden oluşan aile de geniş ailedir. Günümüz toplumunda şehirleşmenin de etkisi ile çekirdek aile daha yaygındır, çekirdek aileye yardım eden ise ailenin diğer büyükleridir. Aile gözümüzü açtığımız ilk yerdir. Güven duyduğumuz, kendimizi ait hissettiğimiz yerdir. İnsanı koşulsuz sevecek  olan kişiler anne, baba, kardeşlerdir. Çünkü aile bir toplumun temelidir, bir toplumun kurucu kudretidir, bir toplumu ayakta tutan direktir.


Aile kurumu toplumların ayakta durması için çok önemli bir kurumdur. Burada ailenin başı olan anne ve babaya büyük sorumluluklar düşmektedir. Aile bireyleri çocuklarını nasıl yetiştirirse o çocuklar da topluma o şekilde katılır. Aile bireyleri çocuklarına sözleri ile değil davranışları ile örnek olmalıdır. Çocuklar sizin ne dediğinize değil ne yaptığınıza bakar. Bundan dolayı anne ve baba çocuğa her davranışı ile güzel örnek olmalıdır. Yetiştirdikleri çocuklar toplumun başına bela olmamalı, topluma katkı sağlayan aydın, dürüst, güvenilir ve nitelikli kimseler olmalıdır. Aile çocuğa  önce güzel ahlaklı olmasını öğretmeli, iyi insan olmasını öğretmeli, vatansever insan olmasını öğretmeli bunun için de bunları önce ailede örnek olması gereken kişiler yapmalı ve uygulamalıdır.


Aile çocuğunu sevmeli, ona karşı ön yargılı olmamalıdır. Eşler birbirini sürekli eleştirmemeli, birbirine karşı sevgi dilini, nezaket dilini kullanmalıdır. Ne dediğimize değil nasıl dediğimize önem vermeliyiz. Yani aile içinde biri bir hata yaptığı zaman o kişiye yanlışını onu döverek, ona söverek iletmemeliyiz. Yanlışını onun anlayabileceği bir dilden, sevgi dilinden anlayacak şekilde anlatmalıyız. Kırmadan, dökmeden yapmalıyız. Onun düşünmesini ve hatasının farkına varmasını beklemeli, sabırlı olmalıyız.

 

Sürekli dır dır yapıp sevdiklerimizin başını şişirmemeliyiz. Aile içinde her bir birey üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmelidir. Birbirine yumuşak davranmalıdır. Baba işten eve geldiğinde anne nerede kaldın, saatlerdir seni bekliyoruz, neden geciktin demek yerine önce eşine hoş geldin demeli, daha sonra sofra kurulduğu zaman seni çok merak ettik bir sorun mu vardı canım diyerek adamın neden geç kaldığını güzelce öğrenmeye çalışmalıdır. Evin babası da eşine gün içinde neler yaptığını sormalı, ona nazik davranmalıdır.  Yani herkes birbirini dinlemeli, birbirine karşı saygılı olmalıdır. İşte Böyle  ailelerde  büyüyen çocuk da tıpkı anne ve babası gibi olacaktır.


 Böyle olduğu zaman da sağlıklı ve ahlaklı nesiller yetişecek ve toplumumuzun daha güçlü olmasını sağlayacaktır. Hani bir söz vardır ya Bütün mutlu aileler birbirine benzer, her mutsuz aileninse  kendisine özgü mutsuzluğu vardır der Tolstoy. Gerçekten de mutlu aile olmak zor değildir. Dürüstlük, güvenilir, ahlak, hoşgörü, nezaket, sevgi, saygı, ben değil biz anlayışı, ön yargılı olmamak gibi kavramlar aile içinde uygulanmaya başladığı zaman her aile mutlu olabilir. Yeter ki insanlar Neşet Ertaş’ın da dediği gibi geçinmeye gönüllü olsun.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme