Nevruz Bayramı Kutlamalarına Katılıyor Musunuz? Neler Yapıyorsunuz?
Nevruz Bayramı kutlamalarına katılmıyorum çünkü yaşadığım çevrede böyle bir gelenek yoktur ama arkadaşlarım arasında kutlayanlar oluyor. Onlardan duyduğuma göre Nevruz Bayramına günler öncesinden hazırlanıyorlarmış. Kimi inanışlarda yeni senenin başladığı o güne günahlarından arınmış girmek isteyenler ateşten atlıyor. Yıkanmak ve sudan atlamak da arınmak için yapılan adetler arasında bulunuyor.
Ateş ve sudan atlamak tüm nevruz kutlamalarındaki ortak özelliklerden biridir. Aileler evlerini temizliyor, güzel yöresel yemekler yapılıyormuş. spor müsabakaları düzenleniyor, şarkılar söylenip dans ediliyor, şairler şiir okuyormuş. Mezar ziyaretleri yapılıyormuş, Nevruzun tarihi Ergenekon'a dayandırıldığından o gün demir dövülerek Ergenekon'dan çıkış da kutlanıyormuş. Nevruz Bayramında kısaca şunlar yapılır: Nevruz sofrası kurulur, yumurtalar çakıştırılır, büyük bir ateş yakılır ve o ateşin üzerinden atlanır, dilekler tutulur, semeni (Türk halk kültüründe yaşam otu) hazırlanır, kökpar oyunu oynanır, güreş yapılır, at yarışı düzenlenir, köcö olarak bilinen özel çorbalar pişirilir, destanlar ve kısa hikayelerden bahsedilir.
"Semeni" geleneği de uzun yıllardır yaşatılıyor. Bu gelenekte, tarımda bereketli bir yıl dileğiyle, nevruzdan önce kaplarda arpa, buğday çimlendiriliyor ve bunlar sofralara konuluyor. İnsanlar yeni yıla girerken her şeyin yeni yılda iyi gitmesi için evler tertemiz oluyor, badanalar yapılıyor ve böylece şenlik devam ediyor.
0 Comments:
Yorum Gönder
Deneme