Nevruzun Milli Kültürümüzdeki Yerini ve Önemini Anlatan Konuşma

 Nevruzun Milli Kültürümüzdeki Yerini ve Önemini Anlatan Konuşma


Nevruz kelime anlamı olarak yeni gün anlamına gelir. Baharın müjdesi olarak kutlanan Nevruz Bayramı her yörenin kendine göre gelenekleri ile kutlanmaya devam etmektedir. Nevruz Bayramı’nın gelmesi ile insanları bir heyecan alır ve bu bayramı merakla ve mutlulukla bekleyen insanlar günler öncesinden hazırlıklarına başlar. İnsanların içi kıpır kıpırdır. Mutluluk, heyecan, dilek ve dualar hepsi bir aradadır.

 

Sevgili öğretmenim, değerli sınıf arkadaşlarım.

 

Araştırdığım bilgilere göre Çin kaynaklarında, milattan önce 3. yüzyılda Hunlar bahar aylarında şenlikler yaparmış. Yani Nevruz’un geçmişi Hun Devleti’ne dayalıdır. Nevruz Türklerin Ergenekon'dan çıkış günü olarak kutlanan bir bayramdır. 2010 yılında  İran, Hindistan, Arnavutluk, Kazakistan, Türkmenistan, Afganistan ve Türkiye’nin isteği ile 21 Mart Birleşmiş Milletler tarafından resmi olarak "Uluslararası Nevruz Günü" kabul edildi. Nevruzun tarihi Ergenekon'a dayandırıldığından o gün demir dövülerek Ergenekon'dan çıkış da kutlanıyor. Bu bayram bizim için de önemlidir. Nevruz demek yeni başlangıçlar, yeni mutluluklar demektir. Bunun için büyük bir ateş çemberi yakılır ve insanlar o ateş çemberinin üzerinden atlayarak yeni yıl ile ilgili dilekler bulunurdu. Ateş yakılarak kötülüklerin def olması istenir.

 

Sevgili arkadaşlarım!

 Bu özel anlamlı anlamlı gün için günler öncesinden hazırlıklar yapılır. Yeni yıla nasıl girersen o yıl öyle devam eder anlayışı vardır.  Bu özel ve anlamlı günde Mezarlıklar ziyaret edilir, ateşler yakılıp üzerinden atlanır, yumurtalar boyanıp tokuşturulur, semeni hazırlanır, nevruz sofrası kurulur, 'köje', 'köjö', 'köcö' olarak bilinen özel çorbalar hazırlanır, kökpar oyunu oynanır, güreş ve at yarışı düzenlenir, destan, kıssa ve hikayeler anlatılır, nevruznameler söylenir." O gün eğlenceli geçer ve insanlar mutlu olur.  Beni dinlediğiniz için hepinize teşekkür ediyor ve konuşmamı burada sonlandırıyorum.

5 yorum:

  1. gerçekten mükemmelsin sağol

    YanıtlaSil
  2. çok yardımcı oldun

    YanıtlaSil
  3. ama maalesef bu metnin aynısını kullanamayacağım için değştiemem gerek biraz

    YanıtlaSil
  4. Hiç beğenmedim çok uzun ve güzel değil bence

    YanıtlaSil

Deneme