Akıl İle İlgili Konuşma Örneği

 

Akıl İle İlgili Konuşma Örneği


İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli fark aklının olmasıdır Akıl Yüce Allah tarafından insana verilmiş büyük bir armağandır. İnsan normalde diğer canlılar gibi bir damla kandır ama aklı sayesinde bin bir endişedir. Çünkü aklı olduğu için endişeli olur, hayata dair sorunları olur umutları olur, hayalleri olur.

Sevgili öğretmenim ve  değerli sınıf arkadaşlarım,

Bizler insan olarak aklımızı iyi önde kullanırsak hayat bizim için daha kolay olur. Aklımızı iyi kullanmadığımız zaman, sorumluluklarımızı yerine getirmediğimiz zaman kendi hayatımız kendi elimiz ile mahvetmiş oluruz. Aklını kullanan insanlar her şeye körü körüne inanmayan, sorgulama becerisine sahip olan insanlardır. Mustafa Kemal Atatürk de akla ve bilime çok önem vermiştir. Kendinize aklı ve bilimi rehber edinin demiştir. Çünkü insan aklı ile ya doğru yolu seçer ya da yanlış yola gider. İşte burada da  irade çok çok önemlidir. İradesine hakim olan insanlar, planlı ve programlı bir hayat yaşayarak hayatını çalışmaya odaklandırırlar.

 

Böyle  insanlar her zaman bir meşguliyeti olduğu için sıkılmaya vakit bulamazlar ve boş bir amaç peşinde koşmazlar. Bunun için her zaman aklımızı iyi kullanmalıyız ve bize Allah tarafından verilen bu aklın kıymetini bilmeliyiz. Tembellik etmek yerine aklımızı kullanarak zor olanı başarmaya çalışmalıyız ve akıl sayesinde güzel başarılar edinmeliyiz. Çünkü insan aklını kullanarak bilgi sahibi olur. Büyük işler başarmış insanların diğer insanlardan bir farkı yoktur. Sadece aklını iyi kullanmışlardır ve hedefleri peşinde koşmuşlardır. Yüce kitabımız Kuran’da da “Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu.” derken insanın aklını kullanarak ilim peşinde, bilim peşinde koşması gerektiği söylenmiştir. Aklın önemi ile ilgili şu söz çok önemlidir:


İnsanın akıllıca hareket edebilmesi için üç yolu vardır; birincisi, yapacağı şey üzerine düşünmektir ki bu en asil yoldur. İkincisi, önceden yapılmış iyi bir şeyi tenkit etmekle olur, bu en kolay yoldur. Üçüncüsüne gelince bu en acı yoldur, deneyerek ve uğraşarak bulduğun yoldur. Konfüçyus. 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme