Başkalarının Kusurunu Örtmede Gece Gibi Ol Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 Başkalarının Kusurunu Örtmede Gece Gibi Ol Sözü Ol Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


Kusurlar insan içindir. Kusurlu olmayan insan yoktur bu dünyada. Önemli olan o kusurları görmezden gelmek ve bir insanın kusurunu başka insanların yanında yüzüne söylememektir. Kusur görmek kusurlu olmaktır aslında. Bazı insanlar iyilik adı altında arkadaş dediği kişilerin hatalarını yüzüne söylemekte, başkalarının yanında onu rencide etmektedir. Yalnız bir köşeye çekildiklerinde ise” Bunu senin iyiliğin için söyledim, yanlış anlamadın değil mi?”  diyerek bahanelere sığınmaktadır. 


Oysa gerçek dost, gerçek arkadaş kusurlarımızı başkalarının yanında söyleyen değil yalnız kaldığımızda bize güzel bir şekilde söyleyebilendir. Mevlana Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol der. Çünkü gece gündüzün görünen eksikliklerini nasıl örtüyorsa insan da başka insanların hatalarını kapatmayı bilmeli, görmezden gelmeli ve insan gibi davranmalıdır. Kusur gören gözlerini kör et der Mevlana aynı zamanda. Çünkü gördüğümüz kusur aslında aynadaki yansımamızdır. İnsan ilk olarak kendi kusurlarını görmeli ve o kusurları değiştirmek için kendini geliştirmelidir. Başka insanların eksiğini aramak, onları hassas noktalarından vurmak onurlu insanlara, kendini bilen insanlara yakışmayan tavırlardır. Hz Muhammed Mustafa insanların kusurunu örtmenin ne denli güzel olduğunu şu sözü ile dile getirmiştir: “Bir kul başka kulun ayıbını  dünyada örterse  Allah da  o kulun ayıbını ahirette örter.” der. Kusur aramak yerine sevgiyi aramalıyız, hoşgörülü olmalıyız. 

Bir insanın kusuru varsa onu hemen kapatmalıyız ve onu toplum içinde rencide etmemeliyiz. Gece gibi olmalıyız kusurları örtmede, günahları örtmede. Bu da ancak insan-ı kâmil olana yakışır.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme