Hiddet ve Asabiyette Ölü Gibi Ol Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 Hiddet ve Asabiyette Ölü Gibi Ol Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.


Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol der Mevlana. Gün içinde en çok yaptığımız yanlış davranışlarımızdan biri de aşırı öfkelenmektir. Hem de gerekli ve gereksiz olan her şeye… İnsan her zaman sakin olamaz elbette. Sinirli olduğumuz günler olabilir, bizi sinir eden insanlar olabilir. Bu, hayatın doğal akışı içerisinde her zaman olacaktır. Elbette öfkeleneceğiz ama önemli olan öfkeliyken yanlış bir iş yapmamaktır.  Yani öfkemize hakim olmak gerekir. 


Öfkelendiğimiz zaman hemen şiddete başvurmamak gerekir, insanları dilimiz ile sokmamak  yani kalp kırmamak gerekir. Kimi insanlar öfkelendiği zaman en sona söyleyecekleri lafı en başta derler ve can yakarlar. Hani bir söz vardır ya sinirliyken söylenen sözler aslında sakinken düşünülmüştür. Gerçekten de öyledir. Sinirliyken sakinken düşündüğümüz şeyleri aklımızı kullanarak bir anda ortaya dökmemeliyiz. Sakin olmalıyız, öfkeli anımızda başımıza işler açmamalıyız. Kâmil insan öfkesine hakim olan, iradeli insandır. Öfke çok kolaydır ama öfkenin doğurduğu sonuçlar istenmeyen sorunlara neden olabilir ve geri dönüşü olmayan kalpleri, iyi niyetli insanları  kaybedebiliriz. 


İşte bunların olmaması için de hiddet ve asabiyette ölü gibi ol der Mevlana. Bunu başarabilen insan kendi ile hemhal olmuş, kendi nefsini terbiye etmiş insandır. Gerçek anlamda insan olmayı hak etmiş biridir. Öfkeli anımızda bir anda sakin olamayız belki ama en azından dilimizi tutmalıyız, dilimize hakim olmalıyız, hal ve hareketlerimiz çeki düzen vermeliyiz ve öfkenin dinmesini beklemeliyiz. Bizi öfkelendiren insanlara verilecek en güzel cevap da susmaktır. Çünkü susan insanı yenen olmamıştır henüz.

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme