Hoşgörülükte Deniz Gibi Ol Sözü İle İlgili Kompozisyon

 Hoşgörülükte Deniz Gibi Ol Sözü İle İlgili Kompozisyon


Mevlana hoşgörülükte deniz gibi ol der. Denize baktığımızda denizin ucu bucağı görünmez ve uzayıp gider. İnsan da hoşgörüde deniz gibi olmalıdır.  Hoşgörüde sabırlı da olmalıyız. Çocuklara karşı, yaşlılara karşı,  muhtaçlara karşı hoşgörülü olmalıyız.


Her insanın bizimle aynı düşüncede olmasını beklememeliyiz. Çünkü her insan farklı kültürde yetişmiş olabilir ve herkesin kendine göre doğruları ve yanlışları olabilir. Kendimiz gibi düşünmüyor diye bir başkasını cahillikle suçlayıp kendimizi de aydın gibi görme gafletine kapılmamalıyız. Farklı ülkeden ülkemize gelen insanlara da hoşgörülü olmalıyız. İnsanı olduğu gibi kabul etmeli, hataları ile insanın bir bütün olduğunun bilincinde olmalıyız. Hoşgörülü olunca insanlar arasında birlik, beraberlik ve dayanışma artar. Sevgi iklimi ortaya çıkar, huzur olur, mutluluk olur. Hoşgörünün olmadığı toplumlarda gelişme ve ilerleme sağlanamaz. Hiç kimseyi hiçbir şeyde zorlayamayız. Özellikle de dinden zorlama olmamalıdır.


 İnsanları kendi yaşayış biçimleri ile kabul etmeliyiz. Birini sevmek zorunda değiliz ama hoşgörülü olmak zorundayız. Çünkü insan olmanın gereğidir hoşgörülü olmak. Farklılıklar hayata renk katar ve farklılıklar bizi biz yapar. Onun için hoşgörülükte deniz gibi olmalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme