Tevazu ve Alçakgönüllülükte Toprak Gibi Ol Sözü İle İlgili Kompozisyon

Tevazu ve  Alçakgönüllülükte Toprak Gibi Ol Sözü İle İlgili Kompozisyon

 

İnsanı insan yapan en önemli değerlerden biri de tevazu ve alçakgönüllüktür. Bunlar insanda olduğu zaman  insan kavramı da yerini bulur. Tevazu ve alçakgönüllülükte toprak gibi ol der Mevlana. Toprak  canlılara her türlü bolluğu sağlayan ve verdikçe veren ama verdim diye kibirlenmeyendir. Ağırbaşlı olandır. Cömert olandır. Sessizce vermeye devam edendir. Yani toprak burada olgun olandır. İşte insan da insan-ı kamil olandır. Yani başka insanlara yardım ettiği zaman kendini birş şey zannetmeyen, kibirlenmeyendir.

 

Genel olarak insanlar olarak elimize kudret (güç) geçtiği zaman şımarmaya başlarız. Bize muhtaç olan insanlara yardım ettiğimiz zaman havalaar gireriz ve tevazu göstermeyiz. Ne oldum delisi olmaya başlarız. Oysa insanı değerli kılan, onun başkalarına yardım etse de insan olarak kalmaya devam etmesi, merhametli olması, fazla konuşmaması, malı ve mülkü ile övünmemesidir. Mal da mülk de Allah’ındır anlayışı ile hareket edip alçakgönüllü olmaya devam etmektir insana yakışan.  Böyle olduğumuz zaman hem Allah katında değerli oluruz hem de toplum nezdinde saygı duyulan, gerçekten sevilen insan oluruz. Yaptığımız iyilikleri karşılık beklemeden yapmalıyız.

 

Ufak bir iyiliği hemen insanların yüzüne vurmamalıyız, kimseyi incitecek, kıracak sözler söylememeliyiz. Yardım ettikçe etmeye devam etmeli ama burada içten içe kötü hırs yapmamalıyız. Yardım ettikçe mutlu olmaya ve karşılık beklemeden yardım etmeye devam etmeliyiz. Ağırbaşlı, edepli, yardımsever insanlardan olmalıyız. Kendimizi bir başka kimseden üstün görmemeliyiz, insanlara hor gözle bakmamalıyız  ve  toprak gibi asil, güçlü, merhametli olmalıyız.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme