Şefkat ve Merhamette Güneş Gibi ol Sözü İle İlgili Kompozisyon

 Şefkat ve Merhamette Güneş Gibi ol Sözü İle İlgili Kompozisyon


Şefkat ve merhametli olmak, yüzünde tebessüm olmak, saygı ile sevgi ile insanlara yaklaşmak, edepli davranmak, ahlaklı olmak insana yakışan, insanı iyi insan, sevdiren insan, aranan insan haline getiren değerlerdir. Şefkat ve merhamette güneş gibi ol der Mevlana. Güneş nasıl ki dünyayı ısıtıyor ve dünyaya kol kanat geriyorsa, dünyaya analık, babalık ediyorsa ve hiç kimseye ayrım yapmıyorsa biz insanlar da Allah’ın yarattığı her şeye şefkatli ve merhametli davranmalıyız. İçimizdeki insan sevgisini , içimizdeki hayvan sevgisini davranışlarımızla göstermeliyiz. Yaradılanı sevmeliyiz, Yaradan’dan ötürü.

 

 İnsana yakışan ne güzel şeylerdir merhametli olmak, yardıma muhtaç olmuş bir insanın elinden tutup kaldırmak  ve insanlık ölmedi demek. Yardıma muhtaç olan komşuna yediğin yemeğin aynısından bir tabak ikram etmek, yolda düşen çocuğu yerinden kaldırıp ona sarılmak ve yaralarını temizlemek, evlatları tarafından terk edilmiş yaşlı bir amcayı elinden tutup evine götürmek, maddi ihtiyaçlarını elden geldiğince karşılamak, kimi kendini bilmeyen i insanların hor gördüğü, onunla dalga geçtiği aklı yerinde olmayan engelli kardeşlerimize sevgi ile yaklaşmak, onlara kitap okumak, onlarla sabırlı şekilde zaman geçirmek ve onlar için küçük hediyeler yapmak vb. Bunları ancak içinde merhameti olan insan yapar.

 

Sevgili Peygamberimiz merhamet ile ilgili şu sözü söylemiş ve ne de güzel söylemiştir: “Ben lanetçi olarak gönderilmedim. Ben ancak rahmet olarak gönderildim.” Hz Muhammed’in bir başka sözü de şudur: “Ben bazen uzatmak niyetiyle namaza başlarım. Fakat bir çocuğun ağlayışını duyar ve annesinin ona düşkünlüğünü bildiğim için namazı kısa tutarım.” . İşte merhameti ile örnek olan bir Peygamber’in ümmeti olmalıyız. Dağdaki kuşlara, yerdeki canlılara, her şeye merhametli olmalıyız ki Allah da bize merhamet etsin. İçimizdeki merhamet duygusu eksilmesin inşallah…

1 yorum:

  1. Çok güzel bir kompozisyon olmuş ellerinize sağlıkk.

    YanıtlaSil

Deneme