“Bir İnsanın Gerçek Zenginliği Onun Bu Dünyada Yaptığı İyiliklerdir.” Sözü İle İlgili Kompozisyon

 “Bir İnsanın Gerçek Zenginliği Onun Bu Dünyada Yaptığı İyiliklerdir.” Sözü İle İlgili Kompozisyon


İnsanın gerçek zenginliği bu dünyada yaptığı iyiliklerdir. Ne kadar çok iyilik yaparsak o kadar çok iyi insan oluruz . Böylece hem bu dünyada sevilen sayılan oluruz. Hem de öbür dünya için hazırlık yapmış oluruz ve amel defterimize sevap yazılır. Allah iyilik edenleri, iyilik düşünenleri, kalbinde kin olmayan kullarını çok sever. Yaptığımız iyilikleri karşılık için yapmamalıyız. Allah rızasını gözeterek yapmalıyız. 


İnsan bir başkasının yardıma muhtaç olduğunu görüyor ve elinde ona yardım edecek imkanı olduğu halde etmiyorsa bu insana iyi insandır diyemeyiz. Çünkü iyi bir mümin yardımsever olmalıdır, paylaşmayı bilmelidir, ben değil biz anlayışı içinde hareket etmelidir. Kendini zor durumda olan insanın yerine koyarak empati kurma becerisine sahip olmalıdır. Gerçek zenginlik gönül zenginliğidir. Kalp kırmamak, dedikodu yapmamak, ah almamaktır. Elinde bir parça ekmeğini bir başka yoksul ile paylaşmaktır. Yüce Allah Kuran-ı Kerim’de cennete önce cömertlerin gireceğini söylemiştir. Çünkü cömert insanlar içinde mal hırsı bulunmayan, bu dünyanın gelip geçici olduğunu bilen ve bunun için de bu dünyaya tapmayan insandır.


 Ölümlü olduğunun farkında olan, içinde insan sevgisi bulunan, merhametli bir insandır. Bu dünyada sürekli iyilik yapmalıyız. Sokak hayvanlarının karnını doyurmalıyız, yetim ve öksüzlerin yanında olmalıyız ve onlara anne, babalık yapmaya çalışmalıyız, yaşlı ve eli tutmayan, gözü görmeyen yakınlarımıza yardımcı olmalıyız. Ettiğimiz yardımları da karşılık beklemeden ve yüze vurmadan yapmalıyız. Yardım ederken kibirli davranışlar içinde bulunmamalıyız. Tüm bunları yaptığımız zaman insan oluruz ve ahirete de hazırlık yapmış oluruz.

3 yorum:

Deneme