Yaz Dostum Şarkısı Bize Hangi Erdemli Davranışları Yapmamızı Öğütlüyor?

 Yaz Dostum Şarkısı Bize Hangi Erdemli Davranışları Yapmamızı Öğütlüyor?


Barış Manço’nun şarkısı yaz dostum insana dair olan, insanlığa dair olan güzel mesajlar verir.

Şarkının sözleri ve yorumu aşağıdaki şekildedir:

Yaz dostum güzel sevmeyene adam denir mi
Yaz dostum selam almayana yiğit denir mi
Yaz dostum altı üstü beş metrelik bez için
Yaz dostum boşa geçmiş ömre yaşam denir mi

Yaz tahtaya bir daha tut defteri kitabı
Sarı çizmeli Mehmet Ağa bir gün öder hesabı

Yaz dostum yoksul görsen besle kaymak bal ile
Yaz dostum garipleri giydir ipek şal ile
Yaz dostum öksüz görsen sar kanadın kolunu
Yaz dostum kimse göçmez bu dünyadan mal ile

Yaz tahtaya bir daha tut defteri kitabı
Sarı çizmeli Mehmet Ağa bir gün öder hesabı

Yaz dostum Barış söyler kendi
Bir dеrs alır mı
Yaz dostum su üstüne yazı yazsan kalır mı
Yaz dostum bir dünya ki haklı haksız karışmış
Yaz dostum boşa koysan dolmaz dolusu alır mı

Yaz tahtaya bir daha tut defteri kitabı
Sarı çizmеli Mehmet Ağa bir gün öder hesabı.

 

 * Güzel sevmeyene adam denilmez. Buradaki güzellikten kastedilen şey güzel davranışlar, güzel ahlaklı insanlar, iyi ve doğru olan her şeydir. Selam almayan kişi verilen selamı almıyorsa ona adam denilmez. Çünkü o insanlıktan henüz nasibini almamış kimsedir. Verilen selamı almak incelik ve nezakettir. Ölünce bizi kefene saracaklar. Yani öbür dünyaya hiçbir şey götürmeyeceğiz. Onun bu dünyada çok fazla mal hırsına kapılmamak gerekir, dünyanın gelip geçici olduğunu her daim aklımızda bulundurmalıyız. Boşa geçmiş ömre yaşam denilmez. Çünkü boşa geçmiş yaşam kişinin tembelliğinin ve zayıf olduğunu göstergesidir. 


Hayatında hiçbir iş yapmamış, alın teri dökmemiş insanın ne kendisine ne de başkasına faydası dokunur. Burada çalışmanın önemi vurgulanmış, çalışmak en değerli hazinedir denilmek istenmiştir. Boşa geçmiş hayat boşluktan başka bir şey değildir. Yani değersizdir. Yoksul insanlara yardım etmek gerekir. Bunun için de yardımsever ve merhametli olmak gerekir. Nerede yetim ve öksüz görürsek ona her türlü destek olmalıyız ve iyi insan olmalıyız. Mal biriktirme işi boştur çünkü kimse bu dünyadan öbür dünyaya mal götüremeyecektir. Onun için paylaşmasını bilmek gerekir. Hakkın ve adaletin peşinde koşmalıyız. 


Haklının hakkı yenilmemelidir. Haksızlığa karşı susulmamalıdır. Kısacası yardımsever olmak, iyi insan olmak, hak yememek, adaletli olmak, dünya malına kapılıp iyiliği elden bırakmamak, hayırsever olmak gibi erdemlerden bahsedilmiştir.

Bu şarkının hikayesi de vardır. Sarı Çizmeli Mehmet Ağa sekiz yüzlü yıllarda yaşayan köyün ağasıymış ama köyün babası derlermiş. Çok sevilen ve sayılan bir ağaymış. Sarı Çizmeli Mehmet Ağa herkese hayır yaparmış, yetimin, öksüzün başını okşar ve kimseyi zor durumda bırakmazmış. İhtiyacı olanlar şehre indikleri zaman Mehmet Ağa’nın defteri varmış ona borçlarını yazdırırlarmış hesabı ödemezler Mehmet Ağa çarşıya inince onların hesabını ödermiş. Yeni evlenen çiftlere tarla, toprak hediye dermiş. Gel zaman git zaman Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın parası bitmiş, beş parasız kalarak fakir bir hayat sürmeye başlamış.  Parası bitmesine rağmen o çok mutluymuş çünkü hayatı boyunca iyilik yapmış. Fakir bir şekilde ölmüş. Barış Manço da onun hikayesini Kıbrıs'ta dinlemiş ve bu şarkıyı yazmış.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme