Bir İnsanın Uzun Yaşaması Mı Yoksa Ömrünü Değerlendirerek Yaşaması Mı Daha Önemlidir?

 Bir İnsanın Uzun Yaşaması Yoksa Ömrünü Değerlendirerek Yaşaması Mı Daha Önemlidir?


İnsanın ne kadar yaşayacağını en iyi Allah bilir ama insanın iradesi denen de bir şey vardır ve bu iradeyi de bu aklı da ona Yüce Allah vermiştir. Bir insan kendi iradesi ile kendini geliştirebilir, başarılı bir insan olabilir. Ya da yine kendi iradesi ile hiçbir iş yapmaz, yerinde saymaya devam eder ve boş bir hayat geçirmiş olur. Bir insanın uzun bir ömür yaşaması değil yaşadığı ömürde neler yaptığı önemlidir.


 Bir insan yaşadığı süre boyunca sorumluluklarını yerine getirmesi, bir işi bitirdiğinde hemen başka bir işe geçmesi, hayatını dolu dolu geçirmesi, insanların ahını almaması, can yakmaması, iyi olması, cömert olması, merhametli olması, ülkesi için bir şeyler yapması ve geride adının yaşamaya devam etmesi o insanın ne kadar değerli olduğunu gösterir. Belki o insanın ömrü az olmuştur ama o az ömrüne başarı dolu yılları doldurmuş ve geride büyük bir iz bırakmıştır. 


İşte burada uzun ömürlü olmak önemli olmuyor önemli olan kısacık ömründe neler yaptığın oluyor. Öte yandan uzun ömürlü olup hayatını dedikodu ile, kıskançlık ile,  kötü alışkanlıklar ile, çalışmamak ile geçiren insanların ise ne kendisine ne de başka birine faydası vardır. Böyle insanlar ancak toplumun başına bela olur . Bu tip insanlar olmasa da olur. Onun için uzun ömür değil önemli olan çalışmak, üretken olmak ve boş durmamaktır. 


Ömrün kısa olsa bile sürekli alın teri dökmeye devam etmek, çalışarak anı değerlendirmek gerekir. Uzun ömürlü olup çok akıl veren, hiçbir bilgi sahibi olmayan, kültürlü olmayan o kadar çok insan vardır ki bunları say say tükenmez. Bundan dolayı ömrün uzunluğu değil ömrün niteliği, o ömürde neler yapıp yapılmadığı önemlidir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme