Vatan Sevgisi Konulu Konuşma Örneği

 Vatan Sevgisi Konulu Konuşma Örneği


Bana göre sevgilerin en kıymetlisi, en yücesi vatan sevgisidir. Her şeye sahip olabilirsiniz ama vatanınızda özgür değilseniz hiçbir şeye sahip değilsinizdir aslında.

Sevgili dinleyiciler!

Vatan toprakları kolay kazanılmış topraklar değildir. Milli Mücadele yıllarında zorluklar ile mücadele eden Mustafa Kemal, silah arkadaşları ve vatanın kahraman evlatları bu vatanı çok sevdikleri için o zorluklara katlanmışlar, sabırlı olmuşlar, azimli olmuşlar ve vatanı işgalden kurtarmışlardır. Vatanını seven, vatanına sahip çıkan kişi vatanı için çalışır, üretir, yorulur, alın teri döker.


Vatan sevgisi sadece vatanımı çok seviyorum deyip eline telefonu alıp saatlerce oyun oynamak, televizyondan magazin haberlerini, spor haberlerini takip etmek demek değildir. İnsan vatanını gerçekten seviyorsa  o insanın yaşı kaç olursa olsun üzerine düşen sorumlulukları en iyi şekilde yerine getiriyorsa işte burada vatan sevgisinden bahsedilebilir. Dürüst ve güvenilir olmak, örnek davranışlar sergilemek, vatanın doğal ve tarihi güzelliklerine zarar vermemek, içinde yaşadığın çevreyi temiz tutmak, ağaç dallarını kırmamak, suyu kirletmemek, toprağı kirletmemek, vatan topraklarının her yerini tertemiz tutmak da bir vatan sevgisidir.


Başka bir devletin altında esaret altında yaşamak, ana dilini konuşamamak, kültürünü yaşayamamak, bayrağının özgürce dalgalandığına şahit olamamak insanı derinden yaralar. İşte bunların yaşanmaması için vatana sahip çıkmak, vatan için çok çalışmak gerekir. Vatanın değeri o vatan kaybedilmeden önce bilinirse anlam kazanır. Vatan kaybedildikten sonra eyvah etmenin anlamı kalmaz. Yani son pişmanlık fayda etmez artık.

 

Sevgili dinleyiciler!

Vatanını seven insan vatanı için fedakarlık yapan insandır. Yeri geldiğinde sabahlara kadar uyumayıp ilim ve fen yolundan giden insandır. Vatanını seven insan aklı ve bilimi esas alan insandır. Vatanını seven insan vatanını geliştirmek için çok çalışan, vatanı bayındır hale getirmek için uğraşan kimsedir.


 Namık Kemal’in vatan sevgisi ile ilgili şu sözü çok manalıdır: İnsan vatanını sever; çünkü hürriyeti, rahatı, hakkı vatan sayesinde bulur.” İşte bundan dolayı vatan sevgisi içimizde daim olmalı, vatana yaraşır evlatlar olunmalıdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi  “Vatan sevgisi ruhları kurtaran en kuvvetli rüzgardır.” Ruhlarımızı arındırmak için vatana dört elle sarılıp onu daha çok geliştirmeye bakmalıyız.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyor konuşmama burada son veriyorum.

2 yorum:

Deneme