Sana Yapılmasını İstemediğin Bir Şeyi Bir Başkasına Yapma Sözü İle İlgili 2. Kompozisyon

 Sana Yapılmasını İstemediğin Bir Şeyi Bir Başkasına Yapma Sözü İle 2.  İlgili Kompozisyon


İnsan kendisini bir başkasının yerine koymayı bilmeli, kendisine yapılmasını istemediği bir şeyi başka bir kimseye yapmamalıdır. Konfüçyus’un bu özlü sözü  empati kurmanın ne kadar önemli olduğunu anlatan bir sözdür. Bir de Rus edebiyatının dev yazarı Tolstoy empati kurmanın önemi ile ilgili şu sözü söyler: “İnsan acı duyabiliyorsa canlı, başkasının acısını hissedebiliyorsa ya da duyabiliyorsa insandır.”

 

Empati kurmak insanı daha iyi insan yapar. Empati kurduğumuz zaman başka kişilerin yaşadığı acıları, kötü anıları anlayabiliriz. Empati kurmaktan yoksun kalmış bireyler içinde insana dair sevgi izleri, merhamet izleri taşımayan bencil kişilerdir. Bencil insanlar sadece kendini düşündüğü için ilkelce hareket ederler. Bu da böyle insanların sevilmemesine, toplum tarafından dışlanmasına neden olabilir.  Örneğin; Biri acı çektiği zaman, bir yakınını kaybettiği zaman ona hemen sus artık ağlama, ölenle ölünmüyor gibi onu avuttuğunu sandığımız boş cümleler kurmamalıyız. Çünkü eşekten düşenin halini ancak eşekten düşen anlar diye boşa dememiş Nasrettin Hoca. Siz de bir yakınınızı kaybettiğiniz zaman size de aynı söz söylense insanın zoruna gider ve canı sıkılır. İşte burada empati kurarak davranmak gerekir. O kişiyi anlamak, acısını çekmesine müsaade etmek,  yanında sessizce oturmak, bizden bir isteği varsa onu yerine getirmeye çalışmak en doğrusu olur.

 

İnsanları anlayıp dinlemeden hüküm vermemek gerekir. Alay etmek, aşağılamak, dedikodu yaparak kokuşmuş ve çürümüş davranışlar içinde olmak, birisinin acısına içten içe sevinmek empatiden yoksun olan dar düşünceli cahil kimselerin özellikleridir. Empati kurulduğu zaman daha sıcak ilişkiler kurulur, arkadaşlık ve dostluk bağları daha çok gelişir. Ön yargılar zamanla yok olur ve barış ve kardeşlik dolu bir sosyal çevre edinmiş olunur.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme