Daniel Keyes’in “Algernon’a Çiçekler" Kitabında Geçen Özlü Sözler

 Daniel Keyes’in “Algernon’a Çiçekler Kitabında Geçen Özlü Sözler


Kitap hakkında kısa bir bilgilendirme:  Charlie düşük bir zeka ile dünyaya gelmiştir. Hayvanlar üzerinde yapılacak olan deneyi kabul eden ilk kişidir. Zeka seviyesini artıracak deneysel ameliyatı kabul eder. Bu deney Algernon adındaki laboratuar  faresinde test edilmiş ve büyük bir başarı elde edilmiştir. Ameliyattan sonra Charlie’nin durumu günlüğüne yazdığı raporlarda takip edilmeye başlanmıştır. İlk yazdığı raporlarda çocuksu bir dil ve imla kullanan Charlie daha sonra bunları mükemmel hale getirir. 


Artık insanların kendisi ile dalga geçemeyeceğini ve birçok arkadaş edineceğini düşünür. Fakat zekası normalin üstüne çıktığı için çevresi tarafından yadırganır, kıskanılır ve yine yalnız kalır Bu deney son derece önemli bir buluştu ama ta ki Algernon’da zeka geriliği başlayana kadar. Kitabın devamını okuyunca neler olduğunu göreceksiniz.

Kitapta geçen özlü sözler şunlardır:

“Sevgi ve şefkat eli değmeyen zeka ve eğitim beş para etmez.”

“Öğrenmek tuhaf bir olay: Ne kadar derinlere gidersem, var olduğunu bile bilmediğim şeylerle karşılaşıyorum. Kısa bir süre önce, her şeyi - dünyadaki tüm bilgileri - öğrene­bilirim gibi aptalca bir hisse kapılmıştım. Şimdi ise, sadece onların var olduğunu bilebilmeyi ve bir nebzesini anlaya­bilmeyi ümit ediyorum.”

“ Düşünmek ve hatırlamak çok zor ve artık rahat yatamıyorum. “

“Nasıl oluyor da, kolsuz ve bacaksız doğan insanlardan faydalanmayı akıllarından bile geçirmeyen dürüst ve du­yarlı kişiler, düşük bir zeka düzeyiyle doğanları istismar et­mekte bir mahsur görmezler?”


"Her şeyi yaptınız! Beni bir insan olarak görmenin dışında"

“Her şeyi... sözcüklere dökmek her zaman gerekli olmayabilir.”

“ Eğer zekanın ne olduğunu veya nerede olduğunu bilmiyorlarsa – bir insanda ondan ne kadar bulunduğunu nasıl anlayacaklar ki ? ”

"Hayat dediğin şey nedir ki? Labirentlerden oluşan bir kutu."

“Kadir bilmezlik gibi gelebilir ama benim ağrıma giden şeylerden biri bana kobay gibi davranılmış olması. Nemur sürekli olarak bana beni ben yapanın o olduğunu veya günün birinde gerçek insan haline girecek benim gibi sürüyle insan olacağını söylüyor. Beni yaratanın o olmadığını anlaması için ne yapmalıyım acaba ? ( zeka geriliği yaşayan bir karakterin bir takım tedaviler ile zeka düzeyinin geliştirilmesini konu alan bir kitap. ) O da, geri zekalı bir kişiye baktıkları vakit, onun da duyguları olan bir insan olduğunu düşünmeden gülen diğer insanların yaptığı hatanın aynısını yapıyor. Benim de buraya gelmeden önce bir insan olduğumu unutuyor.”


“Babam benim öteki çocuklar gibi olmaya zorlanmamamı ve rahat bırakılmamı savunurdu. Diğer çocuklar gibi olmasam da, kendime ait bir hayatım olmasından yana tavır almıştı .Hep beni savunmuştu. Bir şeyler paylaşabileceğim biriydi o benim için.”

“Şimdi anlıyorum ki, üniversiteye gitmenin ve bir eğitim almanın en önemli nedenlerinden biri, tüm hayatınız boyunca doğru olduğuna inandığınız şeylerin doğru olmadığını ve hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını öğrenmekmiş. “

"Ben zekanın tek başına hiçbir anlam taşımadığını öğrendim. Burada, sizin üniversitenizde zeka, eğitim ve bilgi büyük idoller haline gelmiş. Ama şimdi biliyorum ki, hepinizin atladığı bir şey var; “Sevgi ve şefkat eli değmeyen zeka ve eğitim beş para etmez.”


“Aklı başında olan herkes, insan gözünün iki nedenden dolayı şaşkınlık geçirdiğini ve iyi göremediğini bilir. Birinci neden, insanın aydınlıktan karanlığa geçmesi, ikinci neden ise karanlıktan aydınlığa çıkmasıdır. Bu, beden gözü olduğu kadar akıl gözü için de geçerlidir.”

Sevgi alma ve sevgi verme yeteneğinden yoksun zeka, zihinsel ve ahlaki çöküşe, nevroza ve muhtemelen psikoza bile yol açar.

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme