Hepiniz Milletvekili Olabilirsiniz, Bakan Olabilirsiniz Hatta Cumhurbaşkanı Bile Olabilirsiniz Fakat Sanatkâr Olamazsınız Sözü İle Kompozisyon

 Hepiniz Milletvekili Olabilirsiniz, Bakan Olabilirsiniz Hatta Cumhurbaşkanı Bile Olabilirsiniz Fakat Sanatkâr Olamazsınız Sözü İle Kompozisyon


 Atatürk’ün sanata bakış açısını yansıtan anlamlı bir sözüdür. Bir insan halkın dilinden iyi anlar, halkı iyi temsil etmek için adaylığını ortaya koyar ve milletvekili seçilebilir ve çok iyi milletvekili olabilir. Bir başka kişi bakan olabilir, bir başka kişi ise  hitabet gücü yüksekse cumhurbaşkanı olabilir ama sanatkar olmak o kadar kolay değildir. Sanatkar olmak için daha farklı bir bilgi, beceri ve yetenek gerekir.


Sanatçılık insanın ruhunda olan bir şeydir. Yaratıcılık gerektirir. Herkes sanatkar olamaz çünkü herkes yaratıcı olamaz. Sanatkar olmak özel bir ayrıcalıktır Mustafa Kemal’e göre. Kişi sanatkarlık yaparken olaylara farklı bakış açısını katar. Ayrıca ortaya çıkan eserler bir anda  olmaz. Bunun için belli bir zaman ve sabır gerektirir. Bazen de çok fazla beklemeye gerek kalmaz ve bir anda gelen ilhamla muhteşem eserler ortaya çıkabilir. Sanatkar olmak işte böyle farklıdır.  Sanatkar olanlar dünyaya barışın gelmesi için, çocukların yüzünün gülmesi için çalışan, güzel eserler ortaya koyan emektar insanlardır. Sanatkar olanların azmi, heyecanı ve tutkusu bir başkadır. Örneğin; bir besteci bir anda gelen ilhamla harika eserler ortaya koyabilir ve kitleleri peşinden sürükleyebilir. Yazdığı bir eser ile en şefkatsiz yüreklerin bile yüreğini titretebilir ve  yüreklerde kalıcı bir iz bırakabilir ve insanları daha iyi insan olma yoluna getirebilir. 


Başka bir örnek ise  bir ressam kendi hayal gücü ve gerçek dünyası arasındaki ilişkiye resme dökebilir ve harika bir eser ortaya çıkarabilir ve o resme bakan her kişi kendi algılarına göre yorumlar yapabilir. İşte bunu sağlayan kişi de ressam yani sanatkar olan kişidir. Onun için sanatkar olmak Atatürk’e göre özeldir, değerlidir çünkü sanatkarlar bu dünyada kalıcı izler ve kalıcı eserler bırakan insanlardır.


Hatta Atatürk sanat ile ilgili şu sözü söylemiştir:

“Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur.” İşte bunun için sanat ve sanatkarlık çok kıymetlidir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme