Merhamet İle İlgili Kompozisyon

 Merhamet İle İlgili Kompozisyon


İnsana en çok yakışan değerlerden biri de merhamettir. Başka insanların dertlerini anlayabilmek, onları dinleyebilmek ve onları anlayabilmek için bir iyi bir vicdana sahip olmak gerekir. İşte bu vicdana sahip olan kişiler yüreklerinde merhamet denen asil duyguyu taşıyan asil kimselerdir.


Allah’ın yarattığı her canlıya merhamet gözü ile merhamet ile yüreği ile yaklaşmak gerekir. Çünkü insanı güzelleştiren şey güzel huyudur.  Ben anlayışı ile değil biz anlayışı ile dünyaya bakarsak işte orada merhamet denen o güzel duygunun ortaya çıkacağına hep birlikte şahit oluruz. Herkes aynı maddi duruma sahip olmayabilir. Kimi insanlar çok  varlıklıyken kimileri ise çok varlıksız olabilir. İşte böyle durumda varlığı olmayan kimselere merhametle yaklaşmak ve onlara elden geldiği kadar yardım etmek insanı yüceltir ve daha olgun, daha iyi insan yapar. Merhametin ne denli bir değer olduğu şu sözle de güzel anlaşılır:“ Muhabbet ve merhamet insanlığın;  hiddet ve şehvet de hayvanların sıfatlarıdır.” ( Mevlana)

 

  Ayrıca sadece maddi durumu iyi olmayan değil maddi durumu iyi olan insanların bile merhamete, sevgiye ve ilgiye ihtiyacı vardır. Çünkü merhamet tüm insanları kapsar ve tüm insanların merhamet gibi güzel bir değere ihtiyacı vardır. Yolda gördüğümüz bir kediye, ayağını sakatlamış bir köpeğe, üstü başı yırtılmış, dizleri yara içinde kalmış bir çocuğa, yolda karşıdan karşıya geçmeye çalışan ,kimsesi olmayan bir yaşlıya merhamet etmek insanlık görevi, insana yakışan değerdir aynı zamanda.


 Merhamet duygusunu yitirmiş insanlar aynı zamanda insanlığını da yitirmiştir. Çevremizdeki her canlıya merhametle yaklaşmalıyız. Şunu unutmamalıyız ki  merhametin olduğu yerde sevgi ve saygı da kendiliğinden gelir. Merhametin geliştiği toplumlar daha güçlü olur ve kolay kolay yıkılmaz. Merhametin olmadığı toplumlarda ise insanlar kaderine terk edilmiştir ve bencil bir toplum da kısa zamanda dağılmaya başlar. 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme